Το πρώτο Trend Talk: Όλα για την online παρουσίαση Ghost Kitchens από τη Rational, η οποία επικεντρώθηκε στο “The ideal setup” και συγκέντρωσε περισσότερες από 500 εγγραφές από περισσότερες από 50 χώρες. Στις 24 Φεβρουαρίου, η online παρουσίαση περιελάμβανε κορυφαίους ομιλητές: τον Mark Dempsey από το GlobalData, τον Joseph Schumaker FCSI από το FoodSpace και τον Stephan Leuschner από τη Rational, οι οποίοι συνοδεύτηκαν από τον συντονιστή Michael Jones από το Progressive Content. Τα πολυάριθμα σημεία συζήτησης και οι ερωτήσεις που ειπώθηκαν από τους συμμετέχοντες έδειξαν την επιτυχία της παρουσίασης. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας, η Rational σχεδιάζει ήδη την επόμενη online της παρουσίαση,  με θέμα τις Ghost Kitchens. Λεπτομερείς πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση rationalonline.com/ghostkitchentalk. 

Από την οπτική γωνία του Mark Dempsey, Global Consulting Director της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων και συμβουλευτικών υπηρεσιών “GlobalData”, οι Ghost Kitchens-συχνά αναφέρονται ως dark kitchens ή κουζίνες cloud – παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στον τομέα των υπηρεσιών τροφίμων. Αυτό πιθανότατα δεν θα αλλάξει σημαντικά, ακόμη και μετά την πανδημία του Covid-19. Σε τελική ανάλυση, μια αξιοσημείωτη μείωση του κόστους, η απλουστευμένη παραγωγή και οι φιλικές προς τον πελάτη λύσεις αποδεικνύονται επιτυχημένες για αυτό το είδος επιχείρησης take away.

«Οι Ghost Kitchens είναι μια παγκόσμια ευκαιρία. Όλες οι κατηγορίες αναπτύσσουν ενεργά λύσεις», δήλωσε ο Dempsey. Για παράδειγμα, όλο και περισσότερα σούπερ μάρκετ ενδιαφέρονται για Ghost Kitchens, που μπορούν να ενσωματωθούν σε βιτρίνες. Ομοίως, οι αλυσίδες γρήγορης εξυπηρέτησης υιοθετούν τις «καντίνες»: το μέσο εστιατόριο γρήγορης εξυπηρέτησης απασχολεί 30 έως 50 άτομα, ενώ μία ghost kitchen μπορεί να λειτουργήσει με δύο άτομα ανά βάρδια.

O Dempsey ρίχνει, επίσης, μια ματιά στο μέλλον, με τις αυτόνομες καντίνες τροφίμων με πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες, παράδοση με drones, που είναι έτοιμες ξεκινήσουν να δουλεύουν σε μόλις ένα μήνα. Το συμπέρασμά του: οι ghost kitchens είναι πολύ δυναμικές, ανοιχτές σε νέες τεχνολογίες και θα αλλάξουν την επιχείρηση των τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του με τον Jones, ο Joseph Schumaker FCSI, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της FoodSpace, ο οποίος ειδικεύεται στον προγραμματισμό της κουζίνας, στη διαχείριση των υπηρεσιών εστίασης και στις στρατηγικές ανάπτυξης, αξιολόγησε επίσης την αγορά από την οπτική ενός προγραμματιστή. «Προφανώς, η τάση μετατοπίζεται μακριά από τις μεγάλες ghost kitchens σε μικρότερες μονάδες που στεγάζονται σε ξενοδοχεία ή εμπορικά κέντρα, για παράδειγμα», ανέφερε.

Ο Schumaker βλέπει μια μεγάλη πρόκληση στη λεγόμενη εμπειρία πελατών: Πώς το ψηφιακό brand καταφέρνει να προσφέρει στους πελάτες τoυ την ίδια εμπειρία με ένα παραδοσιακό εστιατόριο, που δημιουργεί ατμόσφαιρα σε μια στιγμή μέσω του τραπεζιού, της μουσικής και της ανοιχτής κουζίνας; Η συσκευασία παίζει σημαντικό ρόλο εδώ και, φυσικά, η σωστή προσφορά φαγητού, γιατί δεν ανήκουν όλα στην κανονική υπηρεσία παράδοσης. Πρέπει να δημιουργηθούν ευχάριστες εμπειρίες πελατών, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν στην επόμενη βασική ανησυχία: τη σωστή εγκατάσταση κουζίνας. Σε τελική ανάλυση, διαφορετικές απαιτήσεις τίθενται σε μία ghost kitchen, από αυτήν μιας συμβατικής κουζίνας εστιατορίου. Η τυποποίηση στην προετοιμασία, η ευκολία χρήσης του εξοπλισμού, η ευελιξία στο φάσμα των πιάτων και οι διακοπές στην παραγωγή δεν είναι παρά μερικά παραδείγματα.

Ο Stepahn Leuschner, ειδικός στις ghost kitchens της Rational, έδειξε εντυπωσιακά το αποτέλεσμα που μπορεί να επιτευχθεί με τον σωστό σχεδιασμό και τον κατάλληλο εξοπλισμό. «Οι απαιτήσεις για μία τέλεια ghost kitchen περιλαμβάνουν επίσης την ευελιξία της εγκατάστασης, ώστε να προσφέρουν διαφορετικά πιάτα και να είναι σε θέση να αλλάξουν γρήγορα την προσφορά φαγητού, εάν είναι απαραίτητο», είπε.

Επιπλέον, οι ακόλουθες εκτιμήσεις είναι σημαντικές: χωρίστε τους χώρους εργασίας για να διασφαλίσετε τη ροή εργασίας ανά πάσα στιγμή, ενεργειακά αποδοτικός εξοπλισμός για να διατηρηθεί το σταθερό κόστος χαμηλό και προσαρμοστικότητα για προσαρμογή στο περιβάλλον και τις υποδομές. Παράλληλα, ο Leuschner καθόρισε επιχειρησιακές απαιτήσεις, όπως ασφαλή και εύχρηστο εξοπλισμό για κάθε επίπεδο εκπαίδευσης, τυποποίηση για ασφάλεια και σταθερή ποιότητα, εργονομικούς σταθμούς εργασίας για μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ευέλικτο εξοπλισμό για μικρούς χώρους, δυνατότητα κεντρικής παραγωγής και τελική προετοιμασία σε μικρότερες δορυφορικές κουζίνες. Πώς μοιάζει όλη αυτή η θεωρία στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε από τα παραδείγματα επιτυχημένων εγκαταστάσεων κουζίνας στις οποίες η ροή εργασίας ήταν σωστή, κυρίως λόγω εξοπλισμού, όπως το combi steamer iCombi Pro ή το iVario από την Rational.

«Ένα επιτυχημένο ξεκίνημα», ήταν το συμπέρασμα του Jones για την online παρουσίαση. Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ξανά το πρώτο μέρος ή δεν είχαν την ευκαιρία να είναι εκεί ζωντανά, μπορούν να εγγραφούν στη διεύθυνση rational-online.com/ghost-kitchen-talk. Εδώ μπορείτε, επίσης, να εγγραφείτε για περαιτέρω συνεδρίες.