PASSION FRUIT: Το πιο παθιασμένο φρούτο στα κοκτέιλ μας!
Το passion fruit, ή στα ελληνικά, το φρούτο του Πάθους αποτελεί τον καρπό ενός αναρριχητικού φυτού της οικογένειας των Παθανθών, ή πιο απλά της Πασιφλόρα. Ο καρπός αυτός, εναλλακτικά, ονομάζεται μαρακούγια, μαρακουζά, μοβ γκραναντίλλα και γκρεναντίλλ, ανάλογα πάντα με την περιοχή.
Το όνομα του συγκεκριμένου φρούτου οφείλεται στους Ισπανούς ιεραποστόλους, σε προσπάθεια προσηλυτισμού των αυτο- χθόνων της Νότιας Αμερικής. Συγκεκριμένα, οι ιεραπόστολοι αντικρίζοντας τον ανθό του φυτού παρατήρησαν ότι έμοιαζε με τον Σταυρό του Χριστού. Μια άλλη ιστορία υποστηρίζει πως οι ίδιοι ιεραπόστολοι παρομοίασαν το λουλούδι με το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού. Και στις δύο περιπτώσεις το φυτό παρέπεμπε στα Πάθη του Χριστού και γι’ αυτό ονομάστηκε Passiflora και κατ’ επέκταση ο καρπός του passion fruit.
Η κυρίαρχη καλλιέργειά του γίνεται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, για ένα πιο γλυκό αποτέλεσμα, αλλά καλλιέργειες συναντώνται και σε αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής, την Κεντρική Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική, τη Νότια Ασία, το Ισραήλ, την Αυστραλία, τη Χαβάη και τις ΗΠΑ. Καλλιεργείται κυρίως την εποχή από Οκτώβριο μέχρι και Απρίλιο, αλλά η καλύτερη εποχή κατανάλωσης είναι ο χειμώνας, αφού οι καρποί είναι πιο πλούσιοι. Ωστόσο, στην Ελλάδα, συχνά, διατίθενται οι καρποί ολόκληρο τον χρόνο, προερχόμενοι από διαφορετικές περιοχές καλλιέργειας.
Η μορφή του passion fruit είναι στρογγυλή και το χρώμα του είναι συνήθως κίτρινο το οποίο μετατρέπεται σε σκούρο μοβ με την ωρίμανση του καρπού. Εσωτερικά είναι ζουμερό με πολυάριθμα σποράκια και μπορεί να καταναλωθεί, είτε ως έχει με ένα κουταλάκι, είτε ως χυμός. Ο χυμός, μάλιστα, προστίθεται σε πολλές παρασκευές, αλμυρές και γλυκές, καθώς και ποτά.
Οι διάφορες ποικιλίες του passion fruit περιλαμβάνουν το Golden passion fruit, που μπορεί να φτάσει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ και έχει χρώμα κίτρινο, και το Purple passion fruit, ή ποικιλία edulis, του οποίου το μέγεθος είναι μικρότερο από ένα λεμόνι και έχει ελάχιστα πιο γλυκιά γεύση.
Το φρούτο του Πάθους αποτελείται κυρίως από νερό και περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, νιασίνη (βιταμίνη Β3), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), βιταμίνη Α και C, β-καροτένιο και φυτικές ίνες. Ανά 100gr φρούτου η διατροφική του αξία είναι 406 kJ και 97 kcal.
Συντήρηση
Η συντήρηση των passion fruit πρέπει να γίνεται σε αποθηκευτικούς χώρους με θερμοκρασία που κυμαίνεται από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Το ιδανικό χρονικό διάστημα συντήρησης πρέπει να είναι το πολύ μέχρι 20 μέρες, αφού μετά χάνουν τον χυμό τους. Δεν χρειάζεται αναμονή πριν την κατανάλωση, καθώς τα φρούτα διατίθενται στην αγορά αποκλειστικά ώριμα, αφού η συγκομιδή τους γίνεται αφού ωριμάσουν και πέσουν μόνα τους από τα δέντρα.
Όσο περισσότερο καιρό κρατούνται οι καρποί αλλοιώνεται η εξωτερική τους μορφή. Αποκτούν βαθουλώματα και χάνουν την λεία όψη της φλούδας τους. Ωστόσο, η γεύση, εντός του διαστήματος των 20 ημερών, γίνεται πιο γλυκιά, και ταυτόχρονα χάνουν βάρος και σιγά σιγά αποξηραίνονται. Μετά το πέρας του διαστήματος των 20 ημερών οι καρποί έχουν αφυδατωθεί σε τέτοιον βαθμό που πλέον η κατανάλωση τους δεν είναι όσο απολαυστική θα έπρεπε.
Συνίσταται η διατήρηση των φρούτων εντός ψυγείου για πιο δροσερή γεύση και ενίσχυση του διαστήματος αποθήκευσης. Βέβαια, εάν τα φρούτα δεν έχουν καταναλωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να αποθηκευτούν και στην κατάψυξη ολόκληρα, ή σε χυμό για μήνες.
Κατανάλωση
Το passion fruit τρώγεται συχνά ωμό, αφού κοπεί στη μέση και αφαιρεθούν με κουτάλι οι σπόροι. Ακόμα, προστίθεται σε σαλάτες ή σε αναψυκτικά. Κυρίως, όμως, χρησιμοποιείται ο χυμός του σε αναψυκτικά, σιρόπια, cocktails, ζελέ, σάλτσες, παγωτά, γλυκές παρασκευές, γρανίτες και πολλά ακόμα. Το άρωμα του και η γεύση του, άλλοτε γλυκόπικρη και άλλοτε γλυκόξινη, αποτελεί το ιδανικό συστατικό για να απογειώσει χειμερινές γεύσεις με ένα τροπικό ύφος.
Δείτε εδώ συνταγές για 3 κλασικά cocktail με passion fruit:
1. Passion Fruit Martini
2. Passion Fruit Negroni
3. Daquiri Passion
Άρθρο από το 2ο τεύχος του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-cafe-bar-restaurant-magazine-2/