κραΟι πελάτες πολλές φορές και ειδικά στα μπαρ επιλέγουν κρασί με το ποτήρι, με αποτέλεσμα μερικά μπουκάλια να μένουν ανοιχτά για όλο το βράδυ ή ακόμα και στον τέλος της ημέρας. Υπάρχουν, όμως και κρασιά και κυρίως τα κόκκινα, όπως το Pinot Noir, το Grenache και άλλες ποικιλίες, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να μην χαλάσουν. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να διατηρήσουμε σωστά ένα ανοικτό μπουκάλι κρασί;

  • Πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η έκθεση στον αέρα, δηλαδή στο οξυγόνο μετατρέπει το κρασί σε… ξίδι. Αυτός είναι ο πρώτος και γενικός κανόνας.
  • Το κρασί πρέπει να διατηρείται σε σκοτεινό σημείο

Γενικά, αλλά ακόμα περισσότερο για τα ανοιχτά μπουκάλια, η αποθήκευση του κρασιού  πρέπει να γίνεται σε σκοτεινά και δροσερά μέρη, στα οποία η θερμοκρασία δε ξεπερνά τους 20 – 21 βαθμούς κελσίου. Συνήθως, για τα κλειστά μπουκάλια ένα κελάρι ή ένας υπόγειος χώρος είναι η πιο καλή επιλογή και για τις ανοιχτές φιάλες το ψυγείο βοηθάει πολύ στο να διατηρηθεί το περιεχόμενο κρασί, καθώς η ψύξη επιβραδύνει την οξείδωση.

  • Το μπουκάλι πρέπει να μένει πάντα σε όρθια θέση

Ακόμα κι αν έχουμε κλείσει το μπουκάλι και το έχουμε βάλει στο ψυγείο, η σωστή θέση παίζει ρόλο. Οπότε αποθηκεύουμε τη φιάλη όρθια, έτσι ώστε να μειωθεί η εκτεθειμένη στο οξυγόνο επιφάνεια του κρασιού, σε σχέση με αυτή ενός πλαγιασμένου μπουκαλιού.

  • Δεν αποθηκεύουμε τη φιάλη κοντά σε παράθυρο, καθώς ο ζέστη, η υγρασία και ο ήλιος θα αποχρωματίσουν το κρασί μας και θα αλλοιωθεί η γεύση του.