Έχουμε όλοι παρατηρήσει μια λίστα με ακριβά κρασιά σε ένα εστιατόριο ή μια κάβα και υπάρχουν κρασιά που κοστίζουν περισσότερο από κάποια άλλα. Ποια είναι τα αίτια αυτής της ανισότητας ως προς την τιμή; Είναι μια σκέψη που όλοι μας έχουμε κάνει και δεν μπορούμε να βρούμε μια σαφή απάντηση. Κι όμως, παρακάτω μπορείτε να βρείτε κάποιες πληροφορίες που ίσως σας φανούν χρήσιμες γιατί να υπάρχουν τα ακριβά κρασιά.

Το μέγεθος του μπουκαλιού

Περιέργως, η ονομασία στα μεγέθη των μπουκαλιών στα ακριβά κρασια βασίζεται σε ονόματα Βασιλιάδων και για να είμαστε δίκαιοι, κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς ξεκίνησε αυτή η συσχέτιση. Βέβαια υπάρχουν καταναλωτές που δεν ενδιαφέρονται για το μπουκάλι και συνήθως η αγορά χύμα κρασιού είναι προτιμητέα γιατί εξοικονομεί χρήματα. Όμως, δεν είναι πάντα έτσι με το κρασί. Εάν έχετε παρατηρήσει ποτέ ένα magnum κρασί (ισοδύναμο δύο τυποποιημένων φιαλών των 750ml) κοστίζει περισσότερα από δύο μπουκάλια 750ml του ίδιου κρασιού και αυτό δεν είναι επειδή υπάρχει κάτι μαγικό που κάνει το κρασί καλύτερο όταν είναι σε φιάλη μεγάλου μεγέθους. Είναι επειδή οι μεγαλύτερες φιάλες είναι πιο σπάνιες και ξεχωριστές. Υπάρχει η άλλη πλευρά του νομίσματος, δηλαδή οι λάτρεις του κρασιού που κάνουν συλλογή από αυτά τα σπάνια μπουκάλια παρ’ όλο που μπορεί να κοστίζουν κάτι παραπάνω.

Καιρός και κλίμα

Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσουμε το κλίμα από τις καιρικές συνθήκες. Το κλίμα αναφέρεται στα μέσα χαρακτηριστικά του καιρού σε μια περίοδο αρκετών ετών. Οι αλλαγές που παράγονται στα χαρακτηριστικά αυτού συνιστούν τον καιρό. Μπορεί η σκέψη, ότι ο καιρός ανάλογα την χρονιά δείνει καλύτερα κρασιά από άλλες χρονιές να μην είναι απλή, υπάρχουν όμως κρασιά έξω εκεί που δεν μπορούν να ξανά παραχθούν και αποκτούν μια διαχρονική αξία. Αυτά τα ακριβά κρασιά γίνονται μόνο στα χρόνια συγκομιδής, τα οποία μπορούν να εμφανιστούν τόσο σπάνια όσο και τέσσερις φορές μέσα σε μια δεκαετία, κάτι που τα κάνει ακόμα πιο σπάνια άρα και πιο ακριβά.

Εξετάστε την ιστορία και το κύρος

Μπορείτε να πληρώσετε μια περιουσία για την φήμη ενός κρασιού. Υπάρχουν κρασιά που έχουν βραβευτεί σε σπουδαίες διοργανώσεις. Ένα πολυβραβευμένο κρασί είναι και το Αντωνόπουλος Νέα Δρυς Cabernet Ερυθρός, ένα αξιόλογο ερυθρό κρασί για το ποτήρι και το τραπέζι. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περίσταση για να ανοιχθεί και αναδεικνύει όλα τα κρεατοφαγικά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας.

Εξετάστε την ποικιλία του σταφυλιού

Παράγοντες όπως το κλίμα, ο καιρός και το έδαφος επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα του φρούτου. Η θερμοκρασία είναι εξίσου απαραίτητη γιατί το αμπέλι χρησιμοποιεί το φως του ήλιου και την χλωροφύλλη για να παράγει τη γλυκόζη που χρειάζεται για την ανάπτυξη του συνδυάζοντας το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό. Με απλά λόγια, ο στόχος των αμπελουργικών πρακτικών είναι η συγκέντρωση της γλυκόζης στο σταφύλι, χωρίς την δική τους παρέμβαση. Με αυτόν το τρόπο ο καρπός χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους για να γίνει ισχυρότερος και μεγαλύτερος.

Πηγή: wineoutlet.gr – Ενημέρωση για τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά και online αγορά