Οι ετικέτες κρασιών έχουν πολλές πληροφορίες που αφορούν το κρασί. Ορισμένες από αυτές είναι βοηθητικές για την κατανόηση του τι είναι στο μπουκάλι, ενώ άλλες δημιουργούν  μεγαλύτερη σύγχυση. Εδώ είναι ένας γρήγορος οδηγός για να σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε τις πληροφορίες που έχουν οι ετικέτες κρασιών και τι να αγνοήσετε, έτσι ώστε την επόμενη φορά που επιλέξετε κρασιά online να είστε σίγουροι ότι θα επιλέξετε αυτό που πραγματικά σας ταιριάζει.

Προσδιορισμός ονομάτων

Υπάρχουν 2 κύριες μορφές ετικετών κρασιού που βρίσκονται συνήθως στα καταστήματα. Ένας οίνος που προσδιορίζεται από το εμπορικό του σήμα και ένας οίνος που χαρακτηρίζεται από τον προσδιορισμό ονόματος. Ο προσδιορισμός ονόματος είναι τα διαπιστευτήρια ονομασίας που χορηγούνται σε περιφερειακούς παραγωγούς σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες που διέπουν τα επιτρεπόμενα σταφύλια, την απόδοση των καλλιεργειών, το ποσοστό αλκοόλ και το επίπεδο ποιότητας. Άρα ένα κρασί που φέρει την επωνυμία του θα αναφέρει από ποια σταφύλια είναι φτιαγμένο στην εμπρόσθια ετικέτα και ένα κρασί που αναγνωρίζεται με τα διαπιστευτήρια του για την ονομασία βασίζεται στους κανόνες και τους κανονισμούς ποιότητας της ονομασίας για να υποδείξει τι υπάρχει στο μπουκάλι.

5 Βασικά μέρη στις ετικέτες κρασιών

  1. Παραγωγός, αυτός δηλαδή που έκανε το κρασί. Το όνομα του παραγωγού είναι είτε εμφανές είτε βρίσκεται σε μικρό κείμενο στο επάνω ή το κάτω μέρος της ετικέτας.
  2. Περιοχή: Η περιοχή δείχνει από πού προέρχονται τα σταφύλια για την παραγωγή του κρασιού. Ένα κρασί από μια μεγαλύτερη περιοχή είναι συνήθως ένα οίνο αξίας ενώ ένας οίνος από συγκεκριμένο αμπελώνα συχνά υποδεικνύει μια περιφερειακή ονομασία υψηλότερης ποιότητας. Αν ο οίνος προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο αμπελουργίας, ο τόπος αυτός θα αναφέρεται σε τιμές ή θα βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ονομασία περιοχής. Γενικά, καθώς περιορίζετε την πηγή σε έναν συγκεκριμένο τοπο, το επίπεδο ποιότητας γίνεται πιο εκλεπτυσμένο και αυξάνεται η τιμή.
  3. Ποικιλία: Η ποικιλία αναφέρεται στα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του οίνου. Πολλά μείγματα δεν θα αποκαλύψουν την ποικιλία των σταφυλιών ούτε σε τι ποσοστό υπάρχουν. Αν δεν υπάρχει ποικιλία, αναζητήστε την Ονομασία, η οποία μπορεί να σας δώσει ενδείξεις για το ποιες ποικιλίες χρησιμοποιήθηκαν βάσει των κανόνων που διέπουν αυτήν την περιοχή.
  4. Vintage ή όχι: Το έτος κατά το οποίο συλλέχθηκαν τα σταφύλια είναι ο τρύγος. Μια vintage ετικέτα λέει πολλά για ένα κρασί, αν είστε εξοικειωμένοι με ποικιλίες vintage. Κατά γενικό κανόνα, οι οίνοι αυτοί είναι οίνοι χαμηλότερης αξίας, επειδή έχουν την ευκολία να δίνουν κρασιά από πολλαπλές αμπέλια για τον έλεγχο της γεύσης.
  5. Αλκοόλ: Το επίπεδο αλκοόλ λέει πολλά για ένα κρασί. Πολλές ευρωπαϊκές οινοπαραγωγικές περιοχές επιτρέπουν μόνο στους οίνους υψηλότερης ποιότητας να έχουν 13,5% βαθμούς αλκοόλ και άνω. Αποτελεί ένδειξη για το πόσο πλούσιο / μεγάλο μπορεί να είναι το κρασί.

Άλλες πληροφορίες σχετικά με τις ετικέτες κρασιών

Εμφιαλωμένο από τον Παραγωγό

Εμφιαλωμένο από τον παραγωγό σημαίνει ότι το κρασί καλλιεργείται, παράγεται και εμφιαλώνεται στο κτήμα του οινοποιού. Υπάρχουν ετικέτες, οι οποίες έχουν αγοράσει τα σταφύλια ή το κρασί από πολλές τοποθεσίες και τα εμφιαλώνουν στο εργαστήριο. Αυτά τα κρασιά τείνουν να είναι χαμηλότερης ποιότητας, γιατί τα κρασιά πρέπει να καλλιεργούνται να παράγονται και να εμφιαλώνονται στο κτήμα από όπου προέρχονται.

Reserve

Η ένδειξη “Reserve” (απόθεμα) μοιάζει φανταχτερή, αλλά δεν σημαίνει στην πραγματικότητα τίποτα. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας για το τι είναι ένα αποθεματικό κρασί και έτσι αυτή η λέξη σε ένα μπουκάλι δεν θα μπορούσε να σημαίνει τίποτα. Πολλοί μικροί παραγωγοί το χρησιμοποιούν για να δείξουν ότι αυτοί είναι οι κορυφαίοι οίνοι τους, δηλαδή ότι αυτά τα κρασιά υψηλότερης ποιότητας του οινοποιού είναι από τα καλύτερα βαρέλια.

Παλιά αμπέλια ή παλιά κρασιά

Η χρήση σταφυλιών από παλαιότερα αμπέλια συνήθως προσδίδει πιο συμπυκνωμένες γεύσεις σε ένα κρασί. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κανόνες που να λένε πόσο παλιά πρέπει να είναι ένα αμπέλι για να αποκτήσει την ονομασία “Παλιού αμπελιού”. Οι παραγωγοί το χρησιμοποιούν για να υποδείξουν το στυλ του κρασιού που παράγουν. Τα αμπέλια μπορούν να κυμανθούν από 15 έως 115 χρόνια, τα οποία φέρουν στην ετικέτα «Old Vines». Ορισμένα από αυτά τα κρασιά έχουν ένα μείγμα νεαρών και παλαιών σταφυλιών μαζί.

Πηγή: wineoutlet.gr – Ενημέρωση για τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά και online αγορά