Το κρασί είναι πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Είναι ένα πάθος, μια σταδιοδρομία, ένα χόμπι, ένα ποτό, η συνοδεία ενός γεύματος, μια επένδυση ή απλά ένας τρόπος διασκέδασης. Ανεξάρτητα από το πώς βλέπετε το κρασί, υπάρχει πάντα κάτι νέο για όλους να μάθουν γύρω από την σωστή δοκιμή του κρασιού.  Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να μάθετε για το κρασί, με συμβουλές για το πώς μπορείτε να το δοκιμάσετε καθώς και για το πως να μιλήσετε ή να γράψετε την εμπειρία γευσιγνωσίας σας. Θα δείτε επίσης πως να συνδυάζετε το κρασί με το φαγητό, καθώς και πώς γίνεται το κρασί.

Παρακάτω θα βρείτε λέξεις και όρους που χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους οινοπαραγωγούς, ή τους κριτές του κρασιού όταν γράφουν σημειώσεις γευσιγνωσίας που συνοδεύουν αξιολογήσεις κρασιών.

Οξύτητα:  Κάθε κρασί απαιτεί κάποια οξύτητα. Αυτή η ποιότητα καθιστά ένα κρασί νόστιμο και δροσερό. Η υπερβολική οξύτητα κάνει τη γεύση του κρασιού ξινή και έντονη. Η ανεπαρκής οξύτητα μπορεί να καταστρέψει ένα κρασί. Υπάρχουν πολλοί τύποι οξύτητας που βρίσκονται σε όλους τους οίνους. Περιλαμβάνουν κιτρικό, τρυγικό, μηλικό και γαλακτικό. Ο οίνος από ζεστά κλίματα τείνει να είναι χαμηλότερος σε οξύτητα, ενώ οι οίνοι από τα πιο κρύα κλίματα είναι υψηλότεροι σε οξύτητα.

Επίγευση: Αυτό είναι ένα από τα κορυφαία συστατικά για ένα υπέροχο κρασί. Το χρονικό διάστημα που ένα κρασί μένει στο στόμα σας μόλις τελειώσετε να το δοκιμάζετε, είναι μεγάλο μέρος αυτού που πληρώνετε σε ένα καλό κρασί. Την επίγευση αλλιώς την συναντάμε και ως τελείωμα.

Παλαίωση: Τα κρασιά που μπορούν να φτάσουν σε παλαίωση, είναι υψηλής ποιότητας, καθώς βελτιώνονται στο κελάρι. Τα “ηλικιωμένα” κρασιά είναι φιάλες που έχουν αποθηκευτεί σε κελάρι για πολλά χρόνια.

Ισορροπία:  Η ισορροπία είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά όλων των καλών κρασιών που, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται. Ο όρος χρησιμοποιείται για να πει ότι όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το κρασί συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους.

Πληθωρικό: Ένα κρασί θεωρείτε πληθωρικό όταν είναι γεμάτο με άφθονες ποσότητες ώριμων και κανονικών αλκοολούχων φρούτων. Αν το κρασί είναι ισορροπημένο, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αλλά τα κρασιά που είναι πολύ πληθωρικά και δεν έχουν ισορροπία δεν θεωρούνται καλά κρασιά. Αν σας αρέσουν τα πληθωρικά κρασιά τότε μπορείτε να βρείτε πολλά στην online κάβα του Wine Outlet.

Σώμα: Το σώμα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το βάρος και την αίσθηση του κρασιού. Οι οίνοι με πλήρες σώμα είναι συνήθως υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Ένα επόμενο θέμα που αξίζει να δούμε είναι η μετάγγιση. Η μετάγγιση είναι ένα δημοφιλές εργαλείο όταν πρόκειται για γευσιγνωσία οίνου. Η καθίζηση του κρασιού μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία γευσιγνωσίας. Μπορεί επίσης να καταστρέψει ένα κρασί.  Αυτό καθορίζεται από το τρύγο, τον παραγωγό, την ποικιλία σταφυλιών, την ηλικία και την κατάσταση του κρασιού. Για να γίνουν πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα, υπάρχει και η διπλή μετάγγιση! Ποια μέθοδος λειτουργεί καλύτερα, εξαρτάται από το κρασί και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουν κρασί για τα πιθανά υγιή οφέλη του, είναι ενδιαφέρον να δούμε τι είναι μέσα σε ένα ποτήρι κρασί. Εκτός από την καθαρή ευχαρίστηση, το κόκκινο κρασί έχει και κάποια ωφελεί για την υγεία.  Τα αντιοξειδωτικά, η ρεσβερατρόλη, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες είναι οι πιο συχνά αναφερόμενες ενώσεις στο κρασί που οι ερευνητές θέλουν να επισημάνουν ως δυνητικά υγιείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στο κρασί. Τα ίδια ισχύουν και για τα λευκά κρασιά.

Πηγή: wineoutlet.gr – Ενημέρωση για τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά και online αγορά