Μια εξήγηση και ένας πλήρης οδηγός για όλα τα διαφορετικά μεγέθη ενός μπουκαλιού κρασιού και οι ονομασίες τους όπως Magnum και Jeroboam! Γιατί το μέγεθος έχει σημασία…!

Κι αν νομίζετε ότι το μέγεθος των μπουκαλιών είναι μια τυχαία επιλογή, μάλλον κάνετε λάθος. Υπάρχει μεγάλη ιστορία πίσω από τα σχήματα των μπουκαλιών και σημαντικές λεπτομέρειες για τα μεγέθη τους. Συνηθίζεται τα μεγάλου μεγέθους μπουκάλια να χρησιμοποιούνται για κρασί όπως το Bordeaux, ποσότητα που ισοδυναμεί, κάποιες φορές, ακόμη και με 40 φυσιολογικά μπουκάλια. Τα κρασιά, όπως γνωρίζουμε έρχονται σε μια μεγάλη γκάμα ποικιλιών από τα πλούσια με γεμάτο σώμα κόκκινα κρασιάμέχρι τα πιο ελαφριά και δροσιστικά λευκά κρασιά. Έτσι συμβαίνει και με τα μπουκάλια τα οποία παράγονται σε μια εξίσου μεγάλη ποικιλία μεγεθών και μορφών. Η κύρια αλλαγή στα μεγέθη και τα σχήματά τους άρχισε να γίνεται από τις αρχές μέχρι και τα μέσα του 17 αιώνα. Η αλλαγή αυτή έγινε μόλις ανακαλύφθηκε ο φελλός, ο οποίος μπορούσε να λειτουργήσει ως παράγοντας σφράγισης, ο οποίος επέτρεψε στα κρασιά να ωριμάζουν και να μην χαλάσουν.

Το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των σχημάτων και μεγεθών προέκυψε όταν διαπιστώθηκε ότι τα μεγαλύτερα μπουκάλια όχι μόνο φαίνονταν ομορφότερα, αλλά μπορούσαν και να αλλάξουν τη γεύση ενός κρασιού. Αυτή η δυνατότητα αλλαγής της γεύσης ήταν εφικτή επειδή οι φιάλες κρασιού μεγαλύτερου μεγέθους επέτρεπαν στο κρασί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από τις συνήθεις γυάλινες φιάλες. Είναι γεγονός ότι όταν ο οίνος τοποθετείτε σε φιαλίδια κρασιού μεγαλύτερου μεγέθους τότε “ωριμάζει” με βραδύτερο ρυθμό και αναπτύσσει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στην απόχρωση και στη γεύση σε σύγκριση με ένα μικρότερο μπουκάλι. Αυτό οφείλεται στη μικρότερη ποσότητα αέρα ή ακριβέστερα στη μικρότερη ποσότητα οξυγόνου και διοξειδίου του θείου που βρίσκεται μεταξύ του φελλού και του κρασιού. Το κενό που δημιουργείτε μεταξύ τους μπορεί είτε να οξειδώσει το κρασί, προκαλώντας πρόωρη γήρανση, είτε να ωριμάσει με βραδύτερο ρυθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κρασί στις μικρότερες φιάλες αναπτύσσεται ταχύτερα σε σχέση με τα κρασιά που είναι σε φιάλες μεγάλου μεγέθους.

Όλα τα μεγέθη μπουκαλιών κρασιού έχουν το δικό τους, μοναδικό όνομα και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να παρατηρήσετε ότι πολλά από τα μοναδικά ονόματα τους είναι εμπνευσμένα από βιβλικούς χαρακτήρες, όπως για παράδειγμα το Jeroboam: «Πρώτος βασιλιάς του βασιλείου«. Αυτά τα μπουκάλια έχουν χωρητικότητα τρία λίτρα κρασί και όπως και να το κάνουμε είναι πολύ εντυπωσιακό για ένα τραπέζι. Ξεχωρίζει δηλαδή όπως ο βασιλιάς στο βασίλειο του! Όνομα και πράγμα!

Άλλα μεγέθη μπουκαλιών κρασιού όπως τα 1000ml, 500ml και 250ml είναι μερικά από τα μοναδικά μεγέθη μπουκαλιών κρασιού που είναι διαθέσιμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ορισμένα μεγέθη μπουκαλιών κρασιού, συνήθως τα μεγαλύτερα χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή σαμπάνιας. Τα Magnum κρασιά είναι μεγάλες φιάλες που ισοδυναμούν με 2 κανονικά μπουκάλια και είναι τα πιο διαδεδομένα και έχουν φανατικό κοινό παγκοσμίως.

Ένα μειονέκτημα που μπορούμε να διακρίνουμε στις μεγάλες φιάλες είναι η μη σωστή εφαρμογή του φελλού. Οι κατασκευαστές των φελλών συνήθως τα προορίζουν για τα κανονικά μπουκάλια και ίσως υπάρχει δυσκολία στην εύρεση μεγαλύτερων. Αν ο φελλός δεν εφαρμόσει σωστά στο στόμιο του μπουκαλιού τότε το κρασί δεν θα έχει την ευκαιρία να ωριμάσει όπως πρέπει.

Πηγή: wineoutlet.gr – Ενημέρωση για τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά και online αγορά