Εντατικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη σε επιχειρήσεις που απασχολούν διανομείς (ντελιβεράδες), με τα πρώτα αποτελέσματα να φέρνουν στο φως εκτεταμένες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Οι κυρώσεις είναι αυστηρές, καθώς τα πρόστιμα κυμαίνονται από 5.000 έως και 50.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρήσεις οδηγήθηκαν ακόμη και σε σφράγιση, λόγω υποτροπής εντός της τελευταίας διετίας.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΑΝΣΕΚΤΕ) εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση ενημερώνοντας τα μέλη του για τα σημεία που ελέγχονται συστηματικά από τις αρχές, προκειμένου να αποφευχθούν πρόστιμα και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο της διανομής.

Τι ελέγχει η Επιθεώρηση Εργασίας

Οι έλεγχοι αφορούν κάθε μορφής επιχείρηση που απασχολεί διανομείς – είτε αυτοί είναι μισθωτοί είτε συνεργάζονται με ψηφιακές πλατφόρμες. Οι βασικοί τομείς που εξετάζονται περιλαμβάνουν:

  • Μέσα ατομικής προστασίας: κράνος, αδιάβροχα, γάντια, πανωφόρι και αντανακλαστικό γιλέκο.

  • Κατάσταση και νομιμότητα μεταφορικών μέσων: άδεια κυκλοφορίας, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ΚΤΕΟ, απόδειξη πληρωμής τελών και καταχώριση στο ΕΡΓΑΝΗ.

  • Υγειονομικά και ασφαλιστικά έγγραφα: πιστοποιητικά υγείας, ΕΦΕΤ και γραπτή εκτίμηση κινδύνου (μελέτη επικινδυνότητας).

  • Προγράμματα πρόληψης ατυχημάτων και τήρηση ειδικού βιβλίου καταγραφής ατυχημάτων.

  • Αποζημίωση ιδιόκτητου οχήματος: όταν ο διανομέας χρησιμοποιεί δικό του μεταφορικό μέσο, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο 15% του νόμιμου κατώτατου μισθού και αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα εκκαθαριστικά αποδοχών, χωρίς κρατήσεις.

Νομικό πλαίσιο και κυρώσεις

Η αυστηρότητα των ελέγχων εδράζεται σε συγκεκριμένα νομικά άρθρα και προεδρικά διατάγματα, τα οποία διαμορφώνουν το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων:

  • Ν. 3859/2010 (Άρθρα 42 και 43): Προστασία υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

  • Π.Δ. 369/1994 & Ν. 4611/2019 (Άρθρο 56): Μέτρα ατομικής προστασίας και κανόνες για delivery.

  • Ν. 3996/2011 (Άρθρα 24 και 28): Καθορισμός των κυρώσεων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΝΣΕΚΤΕ, Γρηγόριος Τσαπατσάρης, τόνισε ότι τα συνεχή πρόστιμα και οι αυστηρές κυρώσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε οικονομική εξόντωση μικρών επιχειρήσεων, γι’ αυτό και κρίνεται απολύτως αναγκαία η άμεση συμμόρφωση όλων με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ο Σύνδεσμος καλεί τις επιχειρήσεις του κλάδου να ενημερωθούν υπεύθυνα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και να οργανώσουν τις διαδικασίες τους, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωπες με επώδυνες επιπτώσεις.