Σαφάρι ελέγχων στην εστίαση – Χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα για παραβάσεις τιμοκαταλόγων
Μπαράζ προστίμων επιβάλλεται το τελευταίο διάστημα σε επιχειρήσεις εστίασης ανά την Ελλάδα, έπειτα από εκτεταμένους και αιφνιδιαστικούς ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τους τιμοκαταλόγους. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επισιτισμού και Κέντρων Διασκέδασης (ΠΑΝΣΕΚΤΕ), τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ευρώ, με συχνές επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.
Ο πρόεδρος του ΠΑΝΣΕΚΤΕ, κ. Γρηγόριος Τσαπατσάρης, κάνει λόγο για «διωγμό και διασυρμό του κλάδου», επισημαίνοντας πως, παρά τις συνεχείς ενημερώσεις, εκατοντάδες επαγγελματίες δεν δίνουν τη δέουσα προσοχή στην εφαρμογή της νομοθεσίας.
Παραβάσεις που κοστίζουν ακριβά
Οι πιο συχνές παραβάσεις που εντοπίζουν τα ελεγκτικά κλιμάκια αφορούν:
- Μη αναγραφή της ένδειξης «κατεψυγμένο» για πρώτες ύλες και προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα πιάτα.
- Παράλειψη αναφοράς του είδους των ελαίων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή φαγητών και σαλατών.
- Απουσία του εντύπου “Φύλλο Διαμαρτυρίας” σε εμφανές σημείο για το κοινό.
- Έλλειψη αναγραφής όγκου (ml) σε ποτά όπως η μπίρα.
- Μη τήρηση αρχείων αυτοελέγχου (HACCP) για προσωπικό, νερό, καθαρισμούς, απεντομώσεις, θερμοκρασίες, πρώτες ύλες και προμηθευτές.
- Αποθήκευση τροφίμων ή ποτών στο δάπεδο, χωρίς χρήση ραφιών.
- Μη αναγραφή ελάχιστης κατανάλωσης στις ξαπλώστρες, όπου αυτή εφαρμόζεται.
- Έλλειψη αδειών χρήσης μουσικής και παραστατικών για την πληρωμή δικαιωμάτων.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναφέρει το ΠΑΝΣΕΚΤΕ:
- Σνακ μπαρ στη Χαλκιδική δέχθηκε πρόστιμο 1.500€ για τρεις διαφορετικές παραβάσεις σχετικές με τον τιμοκατάλογο και την απουσία εντύπου διαμαρτυρίας.
- Ψαροταβέρνα σε νησί του Ιονίου επιβαρύνθηκε με 2.000€ για μη αναγραφή «κατεψυγμένων» σε θαλασσινά και γύρο, καθώς και για μη αναγραφή όγκου σε ποτά.
- Beach bar στην Κεντρική Ελλάδα πλήρωσε 3.000€ για πολλαπλές παραλείψεις, μεταξύ των οποίων η μη αναγραφή ελάχιστης κατανάλωσης και η απουσία εντύπου διαμαρτυρίας.
Τι ορίζει η νομοθεσία για τον τιμοκατάλογο
Ο ΠΑΝΣΕΚΤΕ υπενθυμίζει τις βασικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων εστίασης και συναφών καταστημάτων:
- Ο τιμοκατάλογος πρέπει να είναι αναρτημένος σε εμφανές σημείο της πρόσοψης και να είναι φωτισμένος τη νύχτα.
- Τα προϊόντα να αναγράφονται με σαφή περιγραφή και τελική τιμή (με ΦΠΑ).
- Να υπάρχει ξεχωριστή σελίδα για αλλεργιογόνες ουσίες.
- Υποχρεωτική αναγραφή στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε άλλες.
- Αναγραφή όλων των ειδών που σερβίρονται – η μη αναγραφή επιφέρει πρόστιμο 500€.
- Για ξενοδοχεία και καταλύματα, ο τιμοκατάλογος πρέπει να βρίσκεται στην είσοδο της αίθουσας εστίασης.
- Όλα τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες πρέπει να διαθέτουν ετικέτα προέλευσης.
- Τήρηση υποχρεώσεων που απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1169/2011.
Σαφές μήνυμα συμμόρφωσης
Ο ΠΑΝΣΕΚΤΕ τονίζει πως η μη συμμόρφωση στις προβλέψεις της νομοθεσίας οδηγεί όχι μόνο σε υψηλά πρόστιμα, αλλά και σε δυσφήμιση του κλάδου. Η τήρηση των κανόνων, υπογραμμίζει, προστατεύει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει ο καταναλωτής.