Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενημέρωσης και πρόληψης παραβάσεων στον κλάδο της εστίασης, ο ΠΑΝΣΕΚΤΕ υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του χώρου τις βασικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινοτική Οδηγία 852/2004, την Υπουργική Απόφαση 96967/2012 και τη συμπληρωματική Υ.Α. 47829/2017.

Καθώς οι έλεγχοι γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί, οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο επιβολής προστίμων χιλιάδων ευρώ, πολλές φορές λόγω άγνοιας ή αμέλειας. Η σωστή τήρηση των διαδικασιών υγιεινής δεν είναι μόνο νομική υποχρέωση αλλά και δείγμα σεβασμού προς τον καταναλωτή.

Τρόφιμα και Ποτά: Υποχρεωτικοί Κανόνες Υγιεινής

Για την αποφυγή μολύνσεων και τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες καλούνται να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τους παρακάτω βασικούς κανόνες:

  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τρόφιμα και ποτά, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Συνίσταται η χρήση λαβίδων, γαντιών μιας χρήσης και άλλων εργαλείων.

  • Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα, το φαγητό και η κατανάλωση τσίχλας στους χώρους προετοιμασίας.

  • Δεν επιτρέπεται η χρήση κοσμημάτων ή η κατοχή αντικειμένων (π.χ. στυλό) που μπορεί να πέσουν στα τρόφιμα.

  • Όλα τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται καλυμμένα έως τη χρήση τους.

  • Διαχωρισμός ωμών και μαγειρεμένων τροφών κατά την παρασκευή και αποθήκευση.

  • Οι συσκευασίες αφαιρούνται πριν την είσοδο στο χώρο επεξεργασίας.

  • Τακτική απομάκρυνση απορριμμάτων με βάση τους κανόνες υγιεινής.

  • Χώροι και εξοπλισμός καθαρίζονται σχολαστικά και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

  • Τρόφιμα και ποτά αποθηκεύονται χωριστά από χημικά προϊόντα.

  • Κάθε εργαζόμενος οφείλει να αναφέρει άμεσα συμπτώματα ασθένειας ή παρουσία επιβλαβών οργανισμών.

Τα 7 Υποχρεωτικά Αρχεία Υγιεινής

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να τηρούν επτά συγκεκριμένα αρχεία, τα οποία ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές:

  1. Φάκελος Προσωπικού

  2. Φάκελος Καταλληλότητας Νερού

  3. Φάκελος Καθαρισμού και Απολύμανσης

  4. Φάκελος Απεντόμωσης – Μυοκτονίας

  5. Φάκελος Καταγραφής Θερμοκρασιών Ψυγείων και Καταψυκτών

  6. Φάκελος Πρώτων Υλών και Προμηθευτών

  7. Φάκελος Διαχείρισης Μαγειρικών Ελαίων και Υποχρεωτικής Τοποθέτησης Λιποσυλλέκτη (σύμφωνα με την Υ.Α. 47829/2017)

Η εφαρμογή αυτών των κανόνων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ορθής λειτουργίας κάθε επιχείρησης στον χώρο της εστίασης. Ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, προστατεύει τη δημόσια υγεία και μειώνει την έκθεση σε διοικητικές κυρώσεις.