Υπάρχει μια πεποίθηση ότι τα λευκά κρασιά θα πρέπει να σερβίρονται ελαφρώς δροσερά ενώ τα κόκκινα κρασιά πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Κάτι τέτοιο φαίνεται να έχει νόημα αλλά δεν είναι απαραιτήτως αλήθεια. Επειδή η θερμοκρασία που σερβίρετε το κρασί επηρεάζει σημαντικά τη γεύση του, η εκμάθηση μερικών βασικών οδηγιών θα ενισχύσει την απόλαυσή του.

Η θερμοκρασία καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά και το ύφος του κρασιού και όχι από το χρώμα του και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Για παράδειγμα, όταν ένα κρασί σερβίρετε παγωμένο μπορεί να καλύπτονται τα αρώματα του αλλά και οι ατέλειές του. Από την άλλη ένα πολύ ζεστό κρασί θα δείχνει θαμπό και άτονο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σερβίρουν το λευκό κρασί κατευθείαν από το ψυγείο τους, το οποίο διατηρείται συνήθως περίπου στους 3℃. Μια θερμοκρασία ιδανική για τα λαχανικά σας αλλά όχι για ένα λευκό κρασί. Οι ειδικοί συνιστούν πολύ συγκεκριμένες θερμοκρασίες όσων αφορά το σερβίρισμα του λευκού κρασιού και αυτές κυμαίνονται από 7℃ μέχρι 12℃. Έτσι ένας καλός κανόνας είναι να αφαιρέσετε ένα πλήρως δροσερό μπουκάλι λευκού κρασιού από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν θελήσετε να το πιείτε. Εναλλακτικά, εάν έχετε ένα μπουκάλι σε θερμοκρασία δωματίου, το βάζετε σε μια κατάψυξη για μισή ώρα. Θα λειτουργήσει εξίσου καλά. Καθώς ένα δροσερό κρασί αρχίζει να ζεσταίνεται, αποβάλει όλα του τα αρώματα. Αυτά τα αρώματα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να απολαύσετε ένα κρασί. Την επόμενη φορά που θα βγάλετε ένα μπουκάλι κρασί απευθείας από το ψυγείο, γεμίστε ένα ποτήρι και μυρίστε τα αρώματα του. Ξανά μυρίστε το μετά από λίγο. Με το πείραμα αυτό θα καταλάβετε πως η θερμοκρασία επηρεάζει τα αρώματα ενός κρασιού.

Χειρότερο από το να πίνεις πολύ κρύο κρασί είναι το κρασί να είναι ζεστό. Η ιδέα ότι το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου είναι πολύ παλιά, επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι τα απορρίψετε αυτόν τον μύθο. Το πρόβλημα με το σερβίρισμα ενός κόκκινου κρασιού στους 18℃ είναι ότι καθώς το κρασί ζεσταίνεται, όλες οι ατέλειές του θα αποκαλυφθούν. Έτσι, αν υπάρχει η δυνατότητα, κρατήστε το κόκκινο κρασί στο κελάρι σας μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος ή βάλτε το στο ψυγείο για 15-20 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Αν τώρα το κόκκινο κρασί σας έχει ψυχθεί πάρα πολύ μην αγχωθείτε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε θερμότητα με τα χέρια σας στο μπουκάλι. Επίσης, ένα κρασί είναι πολύ πιθανό να ζεσταθεί ενώ βρίσκετε στο τραπέζι, άρα είναι πάντα καλύτερα να έχετε ένα κρασί πιο κρύο από το κανονικό παρά πιο ζεστό. Όλα αυτά είναι σημαντικά κόλπα για να απολαμβάνετε το κρασί σας κάθε φορά.

Σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες για κάθε τύπο κρασιού:

  • Κόκκινα κρασιά με πλούσιο σώμα: 12 – 17 ℃
  • Κόκκινα κρασιά με πιο ελαφρύ ύφος: 7 – 12 ℃
  • Ελαφριά λευκά κρασιά: 6 -10 ℃
  • Ροζέ κρασιά: 10 – 12 ℃
  • Σαμπάνιες και αφρώδης οίνος: 6 – 8 ℃

Επειδή η θερμοκρασία του κρασιού παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη γεύση και το άρωμα του, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πως το αποθηκεύετε και στο πως το σερβίρετε.

Πηγή: wineoutlet.gr – Ενημέρωση για τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά και online αγορά