Πάνω από 100 χρόνια πριν, η εταιρεία ελαστικών Michelin ανέπτυξε οδηγό για να βοηθήσει τους Γάλλους οδηγούς να βρουν καταλύματα στο δρόμο. Αυτές τις μέρες, ο οδηγός Michelin είναι, πλέον, αποκλειστικά αφιερωμένος στο καλό φαγητό.

michelin

Τα εστιατόρια βαθμολογούνται με 1, 2 ή 3 ιδιαίτερα περιζήτητα αστέρια. Η διαδικασία της απόκτησης ενός αστεριού είναι εξαιρετικά μυστική. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να ληφθούν υπόψιν. Δημιουργώντας απίστευτο φαγητό και προσελκύοντας την προσοχή της Michelin, μπορείτε να εργαστείτε για να κερδίσετε ένα αστέρι Michelin.

Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό σας πληροί τις προδιαγραφές

 1. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που είναι φρέσκα, εποχιακά και τοπικά. Εάν θέλετε να κερδίσετε ένα αστέρι Michelin, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα καλύτερα συστατικά.Δημιουργήστε σχέσεις με τοπικούς αγρότες, αρτοποιούς, κρεοπώλες και τυροκόμους. Στόχος είναι η προσωπική προέλευση μοναδικών, δύσκολων και σπάνιων υλικών. Δημιουργήστε ένα μενού που χρησιμοποιεί τα καλύτερα συστατικά στην περιοχή σας.
  Δημιουργήστε εποχιακά πιάτα που αντικατοπτρίζουν αυτό που παράγεται στην περιοχή σας. Για παράδειγμα, τους χειμερινούς μήνες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μήλα και πράσα. Το καλοκαίρι, μπορείτε να επιλέξετε τα μούρα, τα ροδάκινα και τις ντομάτες. Ή αν βρίσκεστε κοντά στη θάλασσα εστιάστε στα θαλασσινά.
 2. Εργαστείτε στις τεχνικές σας δεξιότητες. Οι επιθεωρητές της Michelin θα ψάχνουν για πιάτα υψηλής ποιότητας που προετοιμάζονται τέλεια. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον κουζίνας που έχει υψηλά πρότυπα και δίνει έμφαση στην πειθαρχία. Θυμηθείτε να εξετάσετε τον τρόπο εμφάνισης του φαγητού σας όταν είναι έτοιμο και εστιάστε στις λεπτομέρειες ενός πιάτου.
  Διατηρήστε μια πεντακάθαρη και οργανωμένη κουζίνα. Δημιουργήστε προσωπικά τα πιάτα προτού φτάσουν στο τραπέζι. Μην ανεχτείτε πιάτα κακής ποιότητας. Εστιάστε στην όμορφη εμφάνιση ώστε να αντικατοπτρίζει την όμορφη γεύση του, γιατί πρώτα τρώει κανείς με τα μάτια.
 3. Δημιουργήστε ένα μενού με “προσωπικότητα”. Θέλετε το φαγητό σας (και ο σεφ πίσω από το φαγητό σας) να ξεχωρίζει. Θέλετε πιάτα υψηλής ποιότητας που βρίσκονται στην αιχμή των τάσεων των τροφίμων. Θέλετε δημιουργική και πρωτοποριακή κουζίνα που εμφανίζει την μοναδική προσωπικότητα του σεφ σας. Έτσι μπορείτε να κερδίσετε το ενδιαφέρον της Michelin και να κερδίσετε ένα αστέρι.
  Να είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Δώστε τον χώρο στον chef και τη δυνατότητα να πειραματιστεί με νέα τρόφιμα. Δώστε προσοχή σε ό,τι συμβαίνει στον γαστρονομικό κόσμο, διαβάζοντας περιοδικά, ιστολόγια και εφημερίδες κλπ.
 4. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα πιάτα σας είναι εξίσου καλά. Οι επιθεωρητές της Michelin θα παραγγείλουν το μενού σας και θα αξιολογήσουν το φαγητό σας και ως προς την ισορροπία μεταξύ των πιάτων. Χρειάζεται οι σαλάτες σας να είναι εξίσου καλές με τα ζυμαρικά σας και το ψάρι σας πρέπει να είναι εξίσου καλό με το κρέας σας. Βεβαιωθείτε ότι κάθε πιάτο στο μενού σας είναι υψηλής ποιότητας πριν ζητήσετε να έρθει ένας επιθεωρητής.
  Εάν ορισμένα πιάτα δεν είναι τόσο καλά, σκεφτείτε να τα αφαιρέσετε από το μενού σας εντελώς. Ο αριθμός των στοιχείων στο μενού σας δεν πρέπει να έχει σημασία. Προσφέρετε μόνο το καλύτερο.
 5. Εξασφαλίστε σταθερή ποιότητα τροφίμων. Οι επιθεωρητές Michelin θα κάνουν οπουδήποτε από 3 έως 10 ανώνυμες επισκέψεις στο εστιατόριο σας. Θα διασφαλίσουν ότι η ποιότητα των τροφίμων σας παραμένει σταθερή στις επισκέψεις αυτές. Προπονείστε προσεκτικά το προσωπικό σας και δώστε έμφαση στη λεπτομέρεια.
  Σκεφτείτε κάθε νύχτα ως εκείνη που θα εμφανιστεί κάποιος επιθεωρητής. Όλα πρέπει να βρίσκονται στην εντέλεια κάθε στιγμή, χωρίς καμία εξαίρεση.

 

Πηγή: www.wikihow.com