Ο σχεδιασμός ενός μενού εστιατορίου χρειάζεται έμπνευση και φαντασία και, σύμφωνα με τη σύμφωνα με τον Brian Murphy στο vitamix.com, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να πάρετε ιδέες και να καταλήξετε σε ένα ενδιαφέρον μενού.

restaurant-menu-cover-vector5

Εμπνευστείτε από τα ταξίδια σας

Το να ταξιδεύετε και να γνωρίζετε γεύσεις από όλες τις περιοχές της χώρας είναι πολύ σημαντικό για τη δημιουργία ενός μενού. Γεύσεις, ιδιαίτερα υλικά και ντόπια προϊόντα είναι πηγή έμπνευσης. Ωστόσο, είναι καλύτερο να επιλέξετε μία γραμμή και να δείτε τι ταιριάζει στην κουζίνα που σερβίρετε, γιατί αν προσπαθήσετε να συμπεριλάβετε πολλά στο μενού, θα χάσετε τη μπάλα. Μπορεί, για παράδειγμα, να μην μπορείτε να έχετε πάντα πρόσβαση σε κάποιο τοπικό προϊόν ή να μην είναι η εποχή του, αλλά να είναι βασικό υλικό για κάποιο πιάτο και να υπάρχει πρόβλημα.

Μην επηρεάζεστε  μόνο από τις γνώριμες γεύσεις σας

Οι επιτυχημένοι μαγαζάτορες και σεφ, αν και αντλούν έμπνευση από τα παιδικά τους χρόνια και τις γεύσεις από τα οικογενειακά τραπέζια, δεν επιμένουν στο να σερβίρουν τα κανελόνια της γιαγιάς τους με την οικογενειακή συνταγή. Στην επαγγελματική κουζίνα υπάρχουν τάσεις, σωστές τεχνικές μαγειρέματος και , φυσικά, το κοινό – πελάτες. Πρώτα σαν ενδιαφέρει  τι ζητά το κοινό και μετά οι γνώριμες και αγαπημένες δικές σας γεύσεις.

Χρησιμοποιείστε το ίδιο υλικό σε πολλές συνταγές.

Για να είναι επικερδής η κουζίνα σας, το μενού πρέπει να είναι ευέλικτο και τα υλικά να μπορούν να συνδυαστούν σε διαφορετικές συνταγές. Το βοδινό, για παράδειγμα, σερβίρετε ψητό και βραστό σε διάφορες παραλλαγές, και τα μέρη που μένουν δεν χρειάζεται να τα πετάξετε, αλλά μπορείτε να φτιάξετε ζωμό για τις υπόλοιπες συνταγές.

Περιορίστε τα προσωπικά σας γούστα

Όπως και με τις γνώριμες γεύσεις, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να σκεφτείτε πως δεν είστε ο πελάτης. Μη στέκεστε, λοιπόν, μόνο σε ό,τι σας αρέσει όταν φτιάχνετε το μενού, αλλά σε τι είναι ενδιαφέρον και δημοφιλές. Μπορεί εσείς να μη συμπαθείτε τα σπαράγγια ή να έχετε αλλεργία στα καρύδια, ωστόσο είναι δύο πολύ κοινά υλικά. Δε θα τα αφήνατε εκτός μενού, σωστά;

Έχετε ένα σαφές όραμα

Πρέπει να έχετε καταλήξει στο concept του μαγαζιού σας πριν φτιάξετε το μενού. Ποιος είναι ο χαρακτήρας του εστιατορίου; Σε ποιους πελάτες στοχεύετε; Τι είδους κουζίνα θα σερβίρετε; ποιοι είναι οι συνεργάτες σας στην κουζίνα; Αποφασίστε όλα αυτά πρώτα και ετοιμάστε ένα ευέλικτο και σχετικό μενού. Άλλο μενού ταιριάζει σε μία οικογενειακή ιταλική ταβέρνα και άλλο ένα hip café – restaurant.