Αδιαμφισβήτητα, ο βασικότερος κανόνας συνδυασμού του φαγητού με κρασί είναι να συνδυάζει κανείς τις γεύσεις όπως ακριβώς αρέσει σε εκείνον. Από εκεί και μετά οι συνδυασμοί είναι άπειροι, αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές για την σωστή επιλογή.

Ο γνωστός παλιός κανόνας αναφέρει ότι το κόκκινο κρασί είναι ιδανική για το κόκκινο κρέας. Με λίγα λόγια, οι βασικοί κανόνες ισχύουν. Το κόκκινο κρασί με το κόκκινο κρέας, λευκό κρασί με λευκό κρέας κλπ. Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις οι οποίες πηγάζουν από τον τρόπο παρασκευής των φαγητών.

Ένας ακόμη κανόνας υπαγορεύει ότι η πορεία του δείπνου καθορίζει και το κρασί της επιλογής, δηλαδή να ξεκινήσειμε λευκό κρασί και να καταλήγουμε στο κόκκινο κατ’ αντιστοιχία με την εκκίνηση από ελαφριά στα πιο βαριά πιάτα. Αυτό συνεπάγεται ότι για κάθε πιάτο χρειάζεται και διαφορετικό κρασί, κάτι που πολλές φορές δεν είναι τόσο πρακτικό. Επομένως, επιλέγει κανείς το κρασί το οποίο ταιριάζει με το πιατο που τον ενδιαφέρει περισσότερο.

Με λίγα λόγια:

Κανόνας 1

Προτιμήστε παρόμοιες γεύσεις. Οι παρόμοιες γεύσεις στο φαγητό και το κρασί αλληλοσυμπληρώνονται και δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

Κανόνας 2

Επιλέξτε παρόμοια πυκνότητα και υφή. Τόσο τα φαγητά, όσο και το κρασί χαρακτηρίζονται από την υφή τους. Υπάρχουν ελαφριά, μέτρια και παχιά φαγητά. Αντίστοιχα τα κρασιά διαχωρίζονται σε ελαφρού, μέτριου ή γεμάτου σώματος ανάλογα με την υφή και την αίσθηση που αφήνουν στο στόμα. Συνδυάστε λοιπόν φαγητό και κρασί με αντίστοιχη πυκνότητα.

Κανόνας 3

Επιλέξτε παρόμοια επίπεδα γλυκύτητας. Ο γενικός κανόνας εδώ είναι ότι το κρασί πρέπει να είναι ίσης ή λίγο υψηλότερης γλυκύτητας από ότι το φαγητό.

Κανόνας 4

Το αλάτι και η οξύτητα θέλουν οξύτητα. Αλμυρά φαγητά και όξινα συνδυάζονται με αντίστοιχα όξινα κρασιά καθώς σε άλλη περίπτωση το κρασί θα φανεί πλαδαρό και άγευστο.

Κανόνας 5

Συνδυάστε με τη σάλτσα. Η σάλτσα που συνοδεύει το πιάτο είναι ένα σημαντικός παράγοντας στην επιλογή κρασιού. Μια ελαφριά σάλτσα λεμονιού ζητάει ένα Μοσχοφίλερο ή ένα Sauvignon Blanc ενώ μια λευκή σάλτσα ζυμαρικών συνδυάζεται καλύτερα με ένα chardonnay ή ένα Pinot Noir.

Κανόνας 6

Το καυτερό σβήνει με το γλυκό. Τα πικάντικα πιάτα συνδυάζονται καλύτερα με κρασιά με υπολειμματικά σάκχαρα. Η γλυκύτητα του κρασιού μετριάζει την καυτερή γεύση του φαγητού.

Κανόνας 7

Οι τανίνες θέλουν λιπαρότητα. Τα τανικά κρασιά καθαρίζουν το στόμα από τη λιπαρότητα του φαγητού και για αυτό αποτελούν ιδανικό συνδυασμό. Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon και Syrah αποτελούν ιδανική παρέα για πλούσια και λιπαρά κόκκινα κρεατικά.