Σίγουρα γνωρίζεις το παλιό ρητό που λέει «τα κόκκινα κρασιά ταιριάζουν με πιάτα που έχουν ως βάση τους το κόκκινο κρέας, ενώ τα λευκά κρασιά τα πίνουμε με ψάρι ή πουλερικά». Βέβαια, αυτή η πεποίθηση δεν αποτελεί μύθο και σίγουρα υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτή, όμως υπάρχουν τόσες ποικιλίες και είδη κρασιών που αυτή η κατηγοριοποίηση μοιάζει πολύ φτωχή. Μια άλλη σκέψη που έρχεται στο μυαλό σου είναι ότι έτσι κι αλλιώς δεν γνωρίζεις και πολλά για το ποια είναι καλά κρασιά και καταλήγεις πάντα με το πιο φθηνό που αποτελεί και την μόνη σου επιλογή, εν τέλη. Δεν είναι εύκολο να βρείς τον τέλειο συνδυασμό στη σχέση κρασί και φαγητό.

Και η λύση; Ψάξε, αγόρασε τα καλύτερα κρασιά online, σύλλεξε περισσότερα μπουκάλια κρασιών και συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο για να δεις με ποιο γεύμα σου θα τα απολαύσεις.

Ξεκινώντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο οποιοσδήποτε συνδυασμός κρασιού και φαγητού έχει να κάνει πρωτίστως με τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Ότι είναι γευστικό για κάποιον δεν είναι για εσένα και ούτω καθεξής. Ωστόσο, η απόκτηση γνώσης για τον τέλειο συνδυασμό κρασιού και φαγητού είναι μια σοφή κίνηση για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Να μην καθυστερoύμε όμως άλλο. Παρακάτω έχουμε καταγράψει κάποιους βασικούς κανόνες που θα σου λύσουν τα χέρια για να αναδείξεις το γεύμα σου αλλά και το καλό κρασί σου.

Ο τέλειος συνδυασμός κρασιού και φαγητού είναι μια μορφή τέχνης που μπορεί να εξερευνηθεί για χρόνια. Βέβαια, αν δεν είσαι μάγειρας με φιλοδοξίες για απόκτηση αστεριού Michelin ή ένας οινοχόος σε κάποιο φανταχτερό γαλλικό κρασί, ίσως αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι μόνο τα βασικά.

Κανόνας 1: Το κρασί να συμπληρώνει και να μην εξουδετερώνει το γεύμα

Σκέψου το κρασί ως ένα επιπλέον καρύκευμα ή μπαχαρικό για το φαγητό σου. Διαφορετικά καρυκεύματα θα δώσουν διαφορετική γεύση και θα αλληλεπιδράσουν διαφορετικά με το γεύμα σου, έτσι είναι στο χέρι σου να πετύχεις τον σωστό συνδυασμό. Κάποιες γεύσεις ταιριάζουν απόλυτα με κάποιες άλλες και εδώ είναι μερικές συμβουλές για τον ιδανικό συνδυασμό στη σχέση κρασί και φαγητό.

  • Τα όξινα τρόφιμα απαιτούν όξινα κρασιά.
  • Τα λιπαρά γεύματα έχουν ανάγκη από κρασιά με έντονες τανίνες (οι τανίνες είναι φυσικές ενώσεις που υπάρχουν στη φλούδα των σταφυλιών και είναι η στυφή γεύση που αισθάνεσαι όταν πίνεις κάποια κρασιά).
  • Τα πικάντικα πιάτα απαιτούν γλυκά κρασιά.
  • Τα αλμυρά τρόφιμα χρειάζονται αφρώδη κρασιά.
  • Τα γλυκά πιάτα συνδύασέ τα με γλυκό κρασί.

Κανόνας 2: Ταίριαξε τις «εντάσεις»

Αν το να βρείς τον τέλειο συνδυασμό στη σχέση κρασί και φαγητό σε δυσκολεύει πολύ γιατί δεν έχεις βρει ακόμα την χρυσή τομή, υπάρχει ένας αλάνθαστος κανόνας επιβίωσης. Όταν καλείσαι να επιλέξεις ποιο κρασί θα πιείς με το φαγητό σου και δεν έχεις καμία ιδέα, τότε ταίριαξε τις εντάσεις τους. Και για να γίνουμε πιο σαφής επέλεξε ένα φίνο και δροσερό κρασί με φίνα και δροσερά πιάτα (σαλάτες, λαχανικά, ψάρια κτλ). Τα μέτρια και πλούσια κρασιά με μέτρια και πλούσια γεύματα (ψημένο κοτόπουλο, ζυμαρικά, έντονες σάλτσες). Τα τολμηρά και με χαρακτήρα κρασιά με τολμηρά και με χαρακτήρα πιάτα (πικάντικα κρέατα, τυριά, αλλαντικά κτλ).

Κανόνας 3: Πολλές οι γεύσεις; Βρες την γεύση που κυριαρχεί και συνδύασε το κρασί σου με βάση αυτή

Αν έχεις φτιάξει ένα γεύμα που έχει πολλές γεύσεις, από σαλάτες μέχρι ψητό θα αναρωτιέσαι και τώρα τι κάνω; Μην αγχώνεσαι. Επέλεξε την πιο έντονη γεύση και συνδύασέ εκείνη με το κρασί. Οπότε ναι, μπορείς να πιεις ένα κόκκινο κρασί με ψάρι αν το αρωματικό του προφίλ το επιτρέπει.

Πηγή: wineoutlet.gr – Ενημέρωση για τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά και online αγορά