του Δημήτρη Μπαλή, news247.gr*

Με 9 καταστήματα και πάνω από 200 άτομα προσωπικό, ο όμιλος Καστελόριζο ηγείται της εστίασης στην Αθήνα. Η 100% οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε πριν από 36 χρόνια από την Καλλιθέα, έχει περάσει στην παραγωγή, με τη δημιουργία ιχθυοτροφείων.

Ο ιδρυτής του ομίλου, ο Αντώνης Σταύρου, με καταγωγή από την Ήπειρο και σύντομο πέρασμα από τη θάλασσα, ως ναυτικός, προτίμησε τη στεριά για να κάνει το πρώτο του ουσιαστικά επαγγελματικό βήμα, επιλέγοντας, ωστόσο, για όνομα της επιχείρησης ένα ελληνικό, εμβληματικό νησί, το Καστελόριζο.

Κι έτσι όπως ορίζει το Καστελόριζο τα σύνορα της χώρας μας, έτσι και ο όμιλος Καστελόριζο ορίζει τη διατροφική συνήθεια όχι μόνο των Αθηναίων, αλλά και χιλιάδων άλλων πελατών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κι αυτό επειδή τα εστιατόρια του ομίλου βρίσκονται σε σημεία «κλειδιά» για τον ελληνικό τουρισμό, όπως ο Λυκαβηττός, η Βάρκιζα και η Γλυφάδα.

Βέβαια, επειδή η επιχείρηση ξεκίνησε από την Καλλιθέα, εκεί όπου άνοιξε το πρώτο Καστελόριζο το 1981, στην Καλλιθέα υπάρχουν τώρα δύο εστιατόρια. Κι αν ο όμιλος έγινε γνωστός για το ψάρι του, σήμερα καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες της αγοράς, έχοντας εστιατόρια με κρέας και ιταλικό μενού.

Ο Αντώνης Σταύρου είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος, που αν τον συναντήσεις στα εστιατόριά του, ίσως θεωρήσεις ότι είναι ο «μικρός του μαγαζιού», ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Βέβαια, έτσι αποδείχθηκε ότι λειτούργησε για να φθάσει σε αυτό το σημείο.

Για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και τη διαχρονική, συνεχή ανάπτυξη των εστιατορίων του, ο Αντώνης Σταύρου βραβεύτηκε φέτος από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με το «Βραβείο Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας».

«Έφαγα πολλές σφαλιάρες στη ζωή μου, αλλά δεν πτοούμαι. Μέχρι σήμερα τα πέτυχα όλα, όχι όμως και να σώσω τη σύζυγό μου,» είπε σε πρόσφατη συζήτησή μας στο εστιατόριο Όμικρον στη Νέα Ερυθραία.

«Στο μυαλό μου έχω πάντα πως θα πληρώσω στο τέλος του μήνα τους 200 εργαζόμενους. Πρέπει πάντα να επιμένουμε, να έχουμε υπομονή και να τολμούμε. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα το εντοπίζω στις δημόσιες υπηρεσίες,» είπε, με αφορμή το γεγονός ότι το εστιατόριο Όμικρον έκανε 15 χρόνια για να βγάλει άδεια λειτουργίας, χωρίς να έχει καμία πολεοδομική παράβαση.

Παραλληλίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέφερε ότι το 2007 άνοιξε εστιατόριο στη Μαδρίτη και χρειάστηκε μόνο ένα μηχανικό για τα γραφειοκρατικά. Ωστόσο, λόγω της απόστασης, δεν μπόρεσε να κρατήσει το εστιατόριο.

«Καταφέραμε να πετύχουμε τζίρο 5,5 εκατ. ευρώ το οκτάμηνο του 2017, +30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Ωστόσο, η αύξηση του ΦΠΑ δεν συνοδεύτηκε με μεγάλη αύξηση των κερδών καθώς ο όμιλος απορρόφησε την αύξηση του ΦΠΑ,» είπε συνεχίζοντας. Ο Αντώνης Σταύρου θεωρεί ότι με χαμηλότερο συντελεστή και αυστηρά πρόστιμα τα αποτελέσματα του δημοσίου θα ήταν καλύτερα.

Οι Ορίζοντες επέδρασαν θετικά στην άνοδο του ομίλου, ακριβώς επειδή ο τουρισμός της Αθήνας πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Το εστιατόριο (και το καφέ) που κοσμούν τον Λυκαβηττό, πράγματι αποτελούν μια ξεχωριστή πρόταση.

Ειδικά στην παρατεταμένη εποχή της κρίσης, τα οικονομικά μενού που δημιούργησε σε όλα τα καταστήματα, κράτησαν την πελατεία, προσφέροντας τη δυνατότητα και στους πιο αδύναμους να βγουν για φαγητό.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: news247.gr