Ο COVID-19 έχει αλλάξει, ίσως μόνιμα, το τοπίο της καθημερινής μας ζωής, προκαλώντας δραματικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις προσεγγίζουν τους πελάτες τους και πώς το κοινό αποκτά πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Όντας μια βιομηχανία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση, ο τομέας της φιλοξενίας ήταν μεταξύ εκείνων που υπέφεραν περισσότερο φέτος εν μέσω lockdown και περιορισμών.

Καθώς τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας παντού εξελίχθηκαν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, και οι καταναλωτές υιοθέτησαν νέες συμπεριφορές και διαμόρφωσαν νέες προσδοκίες από τον κλάδο των υπηρεσιών, εμφανίστηκε το «νέο φυσιολογικό». Με υποχρεωτικά πρωτόκολλα υγιεινής, μάσκα, κοινωνική απόσταση κλπ, εστιατόρια, μπαρ και άλλα καταστήματα τροφίμων και ποτών παντού έπρεπε να προσαρμοστούν γρήγορα για να επιβιώσουν.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς αυτές οι τάσεις, που μας έχουν επιβληθεί από την παρατεταμένη ζωή μέσα σε πανδημικές συνθήκες, θα συνεχιστούν στο νέο έτος και μετά. Ειδικότερα, οι χώροι φαγητού και ποτού που λειτουργούν στο χώρο ενός ξενοδοχείου, έπρεπε να ανακαλύψουν εκ νέου τους τρόπους με τους οποίους εξυπηρετούν τους πελάτες τους.

Hotel F&B

Ακόμα και όταν η πανδημία έπληξε τον κόσμο νωρίτερα αυτό το έτος και τα ξενοδοχεία αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους στο πελατολόγιο, ήταν προφανές ότι η ζήτηση των καταναλωτών για «φαγητό απ’έξω» δεν είχε μειωθεί, με τις παραγγελίες από το σπίτι να σημειώνουν άνοδο. Οι επιλογές παράδοσης και παραλαβής έγιναν γρήγορα διαθέσιμες από εστιατόρια που ίσως δεν είχαν προηγουμένως υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση.

Άλλες τάσεις του 2021

Με την ανάπτυξη εμβολίων κατά του COVID-19, το φαγητό στα εστιατόρια μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει ως συνθήκη. Ωστόσο, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, ορισμένες από τις συνεισφορές της πανδημίας στον τρόπο που ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα του κλάδου είναι πιθανό να μείνουν εδώ.

Όντας ιδανική όσον αφορά τον εξαερισμό, η υπαίθρια τραπεζαρία σε εξωτερικούς χώρους, πιθανότατα θα παραμείνει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των πελατών και των ιδιοκτητών φαγητού όπου το επιτρέπει ο χώρος και ο καιρός για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την άφιξη των εμβολίων.

Σε έναν κόσμο μετά το COVID, οι επισκέπτες θα συνειδητοποιήσουν ότι οι δυνατότητες μπουφέ όπως υπήρχαν πριν από τον ιό έχουν γίνει παρελθόν. Όπως συμβαίνει ήδη σε ξενοδοχεία και θέρετρα που έχουν ανοίξει ξανά τα εστιατόρια, οι μπουφέδες δεν θα είναι πλέον σελφ σέρβις, με τους επισκέπτες να καλούνται να πάρουν διαφορετικά πιάτα που προσφέρονται ως μερίδα που είναι ξεχωριστά σφραγισμένη για ασφάλεια και φρεσκάδα.

Πηγή: www.travelpulse.com