Τραγανά, νόστιμα και χωρίς λάδι: Γιατί οι επαγγελματικές κουζίνες υποστηρίζουν το air frying
Το air frying (τηγάνισμα στον αέρα) είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στις οικιακές κουζίνες τα τελευταία χρόνια – και αυτή η μέθοδος μαγειρέματος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους εστιάτορες. Εκτός από πιο υγιεινά αποτελέσματα, έχει πολλά άλλα οφέλη, όπως χαμηλότερο κόστος και μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού και πυρκαγιάς. Μια συνέντευξη με τον Μάριο Σαββάτη, Senior Sales Director BD Greece,CY,MLT στη Rational, σχετικά με το τηγάνισμα στον αέρα σε επαγγελματικές κουζίνες.

Ερώτηση:
Τι ακριβώς είναι το τηγάνισμα στον αέρα;
Μ. Σαββάτης:
Το τηγάνισμα στον αέρα ή αλλιώς με ζεστό αέρα περιλαμβάνει το μαγείρεμα προϊόντων με ζεστό αέρα. Αυτός κυκλοφορεί γύρω από το φαγητό, δημιουργώντας μια τραγανή υφή. Το τηγάνισμα στον αέρα είναι τηγάνισμα χωρίς λάδι.
Ερώτηση:
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα σε σχέση με το συμβατικό τηγάνισμα;
Μ. Σαββάτης:
Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται λάδι για το τηγάνισμα στον αέρα. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη αγοράς, αποθήκευσης και διάθεσης λίπους τηγανίσματος, εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο. Μια άλλη πτυχή είναι η ασφάλεια και η ευημερία της ομάδας της κουζίνας. Χωρίς ζεστό λίπος, υπάρχουν λιγότερα σωματίδια λίπους στον αέρα. Αυτό αποτρέπει προβλήματα υγείας, καθώς επίσης δεν υπάρχουν λιπαρές οσμές στα μαλλιά και τα ρούχα. Το καυτό λάδι ενέχει, επίσης, κίνδυνο εγκαυμάτων και αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Και φυσικά, το μαγείρεμα του φαγητού με αέρα αντί για λίπος έχει, επίσης, επίδραση στα αποτελέσματα: Περιέχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες, τα ανθυγιεινά τρανς λιπαρά και ακρυλαμίδιο από το λάδι, μερικά από τα οποία βρίσκονται στο ίδιο το προϊόν, δεν θερμαίνονται τόσο πολύ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γεύση μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη και η υφή πιο συνεπής από το συμβατικό τηγάνισμα.
Ερώτηση:
Πώς είναι δυνατόν;
Μ. Σαββάτης:
Με το τηγάνισμα στον αέρα, δεν εξαρτάστε από την ποιότητα του λίπους τηγανίσματος – εάν ποικίλλει, η γεύση και η συνοχή του φαγητού θα διαφέρουν, επίσης. Επιπλέον, τα χρώματα και οι γεύσεις γίνονται καλύτερα αντιληπτά, καθώς δεν καλύπτονται από λίπος. Φυσικά, η ποιότητα του φαγητού εξαρτάται και από τον εξοπλισμό. Εκτός από τις κλασικές φριτέζες αέρα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το iCombi Pro της Rational για τηγάνισμα στον αέρα – εύχρηστο εάν έχετε ήδη ένα σύστημα μαγειρέματος όπως αυτό για τηγάνισμα, ψήσιμο ή μαγείρεμα με ατμό στην κουζίνα. Αν θέλετε να τηγανίσετε στον αέρα με το iCombi Pro, το μόνο που χρειάζεστε είναι το CombiFry, ένα δοχείο μαγειρέματος με κυματοειδή βάση που μοιάζει με πλέγμα και εξασφαλίζει ότι ο ζεστός αέρας φτάνει ομοιόμορφα στο φαγητό. Το φαγητό σας θα είναι τραγανό από όλες τις πλευρές.
Ερώτηση:
Για ποιες εγκαταστάσεις και για ποιο αριθμό γευμάτων είναι κατάλληλη η διαδικασία;
Μ. Σαββάτης:
Το τηγάνισμα στον αέρα στο iCombi Pro είναι κατάλληλο για κάθε επιχείρηση, καθώς η μέθοδος είναι πολύ ευέλικτη: Είτε θέλετε να παράγετε μεγάλες ή μικρές ποσότητες, να μαγειρεύετε σε μικτά φορτία με άλλα προϊόντα ή να διατηρείτε τα τηγανητά τρόφιμα ζεστά, όλα μπορούν να γίνουν με ευκολία. Για παράδειγμα, τα à la carte εστιατόρια μπορούν να μαγειρέψουν μια μερίδα φαλάφελ ταυτόχρονα με άλλα προϊόντα, τα caterings μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες τσιπς τηγανισμένων σε αέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα ή τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τα γηροκομεία μπορούν να προσφέρουν νόστιμο και υγιεινό φαγητό. Όταν τηγανίζετε στον αέρα με το iCombi Pro, δεν έχει σημασία ποιος είναι στην κουζίνα – ο εκπαιδευμένος σεφ ή ο βοηθός. Από τη μία πλευρά, είναι πολύ εύκολο στη χρήση σε σύγκριση με μια συμβατική φριτέζα και δεν απαιτεί εκπαίδευση. Από την άλλη, χάρη στην ευφυΐα, η θερμοκρασία και ο χρόνος μαγειρέματος προσαρμόζονται αυτόματα στην ποσότητα και την κατάσταση του προϊόντος, εξασφαλίζοντας άριστα και επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα.






