Πρόληψη Ατυχημάτων σε ΕστιατόριαΣτις περισσότερες περιπτώσεις ένα εργατικό ατύχημα είναι αποτέλεσμα κακών συνθηκών εργασίας. Κάποιοι από τους βασικούς λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα είναι ο μεγάλος φόρτος εργασίας, η παρατεταμένη ορθοστασία, η νυχτερινή εργασία, που διαταράσσει την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των εργαζομένων, το έντονο στρες και η μονότονη εργασία. Οι εργοδότες έχουν τη νομική και ηθική υποχρέωση να διατηρούν ασφαλή και υγιή το χώρο εργασίας. Η πρόληψη ατυχημάτων, τραυματισμών και ασθενειών στο χώρο εργασίας συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της διοίκησης μίας επιχείρησης και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι πιθανοί κίνδυνοι να προσδιοριστούν εγκαίρως και στη συνέχεια να εξαλειφθούν.

Περιπτώσεις Ατυχημάτων και Μέτρα Πρόληψης

Εμείς θα αναφερθούμε στις τρεις πιο συνήθεις περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων σε ένα εστιατόριο. Ανεξάρτητα από το ποια είναι η περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι να εκτιμήσετε τον κίνδυνο, να εφαρμόσετε σχέδιο για την μείωση / εξάλειψή του και να ενημερώσετε σχετικά το προσωπικό.

  • Ολισθήσεις 

Πρόκειται για τη συνηθέστερη αιτία ατυχημάτων στον τομέα των εστιατορίων, κυρίως στη κουζίνα. Προκαλούνται κυρίως από επιφάνειες, οι οποίες είναι ολισθηρές από νερό, υπολείμματα τροφών ή λάδι. Για την πρόληψη ολισθήσεων, παραπατημάτων και πτώσεων, πρέπει να περπατάτε και να μην τρέχετε στον εργασιακό χώρο και να φροντίσετε τη σωστή τακτοποίηση των χώρων εργασίας, απομακρύνοντας τυχόν εμπόδια. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείτε κατάλληλα υποδήματα και να κλείνετε τα ντουλάπια και τις πόρτες φούρνων και πλυντηρίων. Ακόμη, πρέπει να υπάρχουν σημάνσεις ασφαλείας, επαρκής φωτισμός, αντιολισθητικοί τάπητες και στέρεες χειρολαβές στο κλιμακοστάσιο.

  • Κοψίματα

Οι περισσότεροι τραυματισμοί σε μια κουζίνα έχουν να κάνουν με κοψίματα από μαχαίρια, mixer και μηχανές τεμαχισμού τροφίμων, είτε κατά τη χρήση εργαλείων, είτε κατά τον καθαρισμό τους.  Για την πρόληψη – τέτοιων τραυματισμών – τα μαχαίρια πρέπει να είναι κοφτερά, να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, να φυλάσσονται σε κατάλληλη θήκη, να πλένονται ξεχωριστά και να χρησιμοποιούνται για την εργασία, που είναι κατάλληλα. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε κατάλληλη αντιολισθητική επιφάνεια κοπής και να εκπαιδεύσετε το προσωπικό για τη σωστή χρήση των συσκευών. Επίσης, όλες οι συσκευές θα πρέπει να διαθέτουν προστατευτικά περιβλήματα, ενώ πρέπει να είναι εύκολη η πρόσβαση στα κουμπιά διακοπής λειτουργίας.

  • Εγκαύματα

Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποστούν σοβαρά εγκαύματα αν χρησιμοποιούν το λάδι ή το λίπος (ενώ είναι ακόμη ζεστά) ή αν δεν χρησιμοποιούν το σωστό εξοπλισμό. Για να προλάβετε ατυχήματα από τη χρήση φριτέζας, καλύτερα να χρησιμοποιείτε αυτόματες συσκευές ανύψωσης καλαθιών, να αφήνετε – πριν το πετάξετε – το λάδι ή το λίπος να κρυώσει στη διάρκεια της νύχτας και να βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία είναι αρκετά μεγάλα και αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Το προσωπικό πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα για τη σωστή χρήση των συσκευών (άνοιγμα με ασφαλή τρόπο και ασφαλής απόσταση) και να φοράει προστατευτικό εξοπλισμό. Για το σήκωμα καυτών αντικειμένων πρέπει να χρησιμοποιείτε στεγνά υφάσματα και για το σερβίρισμα καυτών υγρών / πιάτων πρέπει να χρησιμοποιείτε δίσκο ή τροχήλατο τραπεζάκι, ενώ το προσωπικό και οι πελάτες πρέπει να ενημερώνονται για τυχόν καυτά πιάτα. Στις κουζίνες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς και είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τακτικά, να εξοπλίσετε τις φριτέζες με θερμοστάτη, ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, να καθαρίζετε τα φίλτρα συγκράτησης λιπαρών ουσιών, να έχετε φροντίσει τη σήμανση των εξόδων κινδύνου και να απομακρύνετε τυχόν εμπόδια, να εφοδιαστείτε με πυροσβεστήρες, να εγκαταστήσετε αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης και ψεκασμού ύδατος και να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην εκπαίδευση πυρασφάλειας.

1η δημοσίευση: 28 Ιουνίου, 2015