Τον Φεβρουάριο του 2004 η MJ Murphy LTD στη Νέα Ζηλανδία, ανέλαβε το σχεδιασμό και την επίβλεψη της κατασκευής του υποθαλάσσιου εστιατορίου Ιthaa, του ξενοδοχείου Conrad Hotel. Ο Mike Murphy, ειδικός στην τεχνολογία των ενυδρείων, εργάστηκε σε ολόκληρη την στατική μελέτη, προσθέτοντας την εμπειρία του στις υποβρύχιες δομές και το πάθος του για τη θαλάσσια ζωή.

Ο σχεδιασμός απαιτούσε πολλούς υπολογισμούς για να ελεγχθεί το κέντρο βάρους, η σταθερότητα στο νερό, ενώ έγιναν πολλές προσαρμογές στο μέγεθος, το σχήμα, τον όγκο και το βάρος ώστε να είναι η κατασκευή όσο πιο σταθερή γίνεται.

Το εστιατόριο, αυτό, βρίσκεται μέσα σε κοραλλιογενή ύφαλο στον Ινδικό Ωκεανό και πρέπει ο σχεδιασμός του να προστατεύει αφενός το εστιατόριο από πιθανούς κινδύνους, ελαχιστοποιώντας, ταυτόχρονα, τη πιθανότητα να προκληθούν καταστροφές στον ύφαλο.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός έπρεπε να προβλέψει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς φορτίου που προκαλείται από παλιρροϊκή άνοδο ή πτώση, τα κύματα, τις διαφορετικές πιέσεις, από ναυάγια και ακόμη και από πιθανή άνοδο της στάθμης της θάλασσας από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το Ithaa, που σημαίνει “Μητέρα των Μαργαριταριών”, και που έχει διακριθεί για την Ευρωπαϊκών γεύσεων κουζίνα του και την αναρίθμητη λίστα με κρασιά του, βρίσκεται 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, χαρίζοντας μία εκπληκτική πανοραμική θέα του βυθού. Οι γεύσεις, λοιπόν, δένουν απόλυτα στον υποθαλάσσιο πανέμορφο κόσμο με τους κοραλλένιους κήπους και τους υδρόβιους οργανισμούς, που εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους.

Άρθρο από το 2ο τεύχος του

CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:

cabare.gr/food-drink-trends/cabare-cafe-bar-restaurant-magazine-2/