Ένα εστιατόριo ξεχωρίζει σε γενικές γραμμές για τα ωραία του πιάτα, τον καλό σεφ, το ευγενικό και γρήγορο σέρβις και, φυσικά, την όμορφη ατμόσφαιρα. Όχι, απαραίτητα…. Υπάρχουν και εστιατόρια που τα ξεχωρίζεις πριν καν τα επισκεφτείς. Είναι πρωτότυπα, εντελώς μοναδικά, θεματικά και δεν είναι πάντα γνωστά και με τις καλύτερες κριτικές. Είναι, σίγουρα πάντως, άξια προσοχής…

1

Το θερμοκήπιο

Το De-Kas-Restaurant στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας πρόκειται για ένα πανέμορφο εστιατόριο και φυτώριο που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό θερμοκήπιο και εντυπωσιάζει. Στους – ευτυχώς – πολύ καλά κλιματιζόμενους χώρους του μπορεί να σερβίρει πάνω από 140 άτομα, αλλά οι χώροι του δίνονται και για διοργανώσεις meeting και εκδηλώσεων. Το μόνο σίγουρο είναι πώς τα προϊόντα των πιάτων είναι ολόφρεσκα, καθώς το μενού αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τη σοδιά που έχουν.

2

Ο βράχος

Το εστιατόριο The Rock είναι μικρό και πολύ ξεχωριστό. Από το 2010 αυτό το παλιό σπίτι του ψαρά πάνω στο βράχο στην Ζανζιβάρη αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια, καθώς η θέα είναι το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και τα ψαρικά είναι πάντα ολόφρεσκα. Βέβαια, την περίοδο της παλίρροιας το εστιατόριο μπορεί να το επισκεφτεί κανείς μόνο με καραβάκι [Δείτε εδώ περισσότερα για: The Rock Restaurant].

3

Το … έμφραγμα

Σε αυτό το εστιατόριο, τόσο το όνομα όσο και οι μερίδες είναι θανατηφόρα. Οι ιδιοκτήτες του Heart Attack Grill στο Λας Βέγκας, άλλωστε, το γνωρίζουν αυτό εξ ου και το όνομα «έμφραγμα». Όλα τα πιάτα του μενού έρχονται σε εξαιρετικά μεγάλες μερίδες, εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων θερμίδων, με σταρ το Quadruple Bypass burger με τέσσερα μπιφτέκια και τις πατάτες Flatliner Fries, οι οποίες είναι διπλοτηγανισμένες σε λίπος από μπέικον. Μάλιστα, οι σερβιτόρες του μαγαζιού είναι χιουμοριστικά (αλλά και προκλητικά) ντυμένες νοσοκόμες και οι παραγγελίες λέγονται «συνταγές» όπως αυτές των φαρμάκων, αν και, κρίνοντας από τις μερίδες και την προετοιμασία των πιάτων, μάλλον στο εστιατόριο θα έπρεπε να υπάρχουν και κανονικές νοσοκόμες. Το εστιατόριο αυτό, μάλλον ξεχωρίζει για την υπερβολή και την κιτς ατμόσφαιρά του.

4

Το αεροπλάνο

Αν είστε σαν εμένα που μου αρέσει να τρώω εν ώρα πτήσης, τότε μάλλον θα ξετρελαθείτε με αυτό το εστιατόριο, αν και πέφτει λίγο μακριά. Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Κολοράντο βρίσκεται το The Airplane Restaurant, δηλαδή το εστιατόριο το οποίο στεγάζεται μέσα σε ένα Boeing KC-97 tanker. Ναι, μέσα σένα αεροσκάφος της δεκαετίας του ’50 χωρούν λίγο λιγότερα από 50 άτομα και μπορούν να φάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ ή να διοργανώσουν – μάλλον το πιο cool – πάρτυ.

5

Το τηλέφωνο

Πόσες φορές μπορεί να δείτε κάποιο γνωστό σας σε ένα μαγαζί, να τον χαιρετάτε και να μην σας κοιτάει ή να θέλετε να γνωρίσετε κάποιον που κάθετε στο απέναντι τραπέζι; Στο εστιατόριο Restophone στο Μονπελιέ της Γαλλίας, μάλλον έχουν βαλθεί να φέρουν τους πελάτες τους πιο κοντά, καθώς σε κάθε τραπέζι υπάρχει ένα τηλέφωνο από το οποίο μπορείς να καλέσει οποιοδήποτε άλλο τραπέζι θες.

6

Το δεντρόσπιτο

Σε σχήμα που προσομοιάζει το κουκούλι, οι αρχιτέκτονες της Pacific Environments κατάφεραν να φτιάξουν ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια στον κόσμο. Το Yellow Treehouse Restaurant στη Ζέα Ζηλανδία είναι κατασκευασμένο από φυσικά υλικά στα 40 μέτρα ύψος και το κιτρινωπό φως που του δίνουν τα φωτάκια το κάνουν να λάμπει μέσα στη νύχτα. Βέβαια, δεν λειτουργεί ως ένα απλό εστιατόριο ανοιχτό στο κοινό, αλλά διατίθεται για ειδικές περιστάσεις και ιδιωτικές εκδηλώσεις και η κράτηση πρέπει να έχει γίνει μήνες πριν [Δείτε εδώ περισσότερα για: Redwoods Treehouse].