Τάσεις στα εστιατορικά πιάτα για το 2024
Πριν αναφερθούμε στις τάσεις στη γαστρονομία που θα δούμε το 2024, αξίζει να αναφέρουμε τους 7 λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό για τα εστιατόρια να γνωρίζουν αυτές τις τάσεις και να τις εφαρμόζουν στο μενού τους:

1. Οι νέες γαστρονομικές τάσεις μπορούν να αναζωογονήσουν και να διαφοροποιήσουν το μενού ενός εστιατορίου, για να προσελκύσει νέους πελάτες και να κρατήσει τους υπάρχοντες. Η δοκιμή της τελευταίας γαστρονομικής τάσης είναι για πολλούς περιπέτεια και -γιατί όχι- ένα κοινωνικό γεγονός.
2. Η ενημέρωση για τις νέες τάσεις διασφαλίζει ότι ένα εστιατόριο παραμένει σχετικό σε μια ανταγωνιστική αγορά.
3. Οι τάσεις στα τρόφιμα συχνά ενθαρρύνουν την καινοτομία. Οι σεφ έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν, δημιουργώντας μοναδικά πιάτα, που προσφέρουν φρέσκες εμπειρίες στους επισκέπτες.
4. Οι νέες τάσεις μπορούν να αυξήσουν τη ζήτηση, οδηγώντας σε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και κατά συνέπεια και των εσόδων.
5. Οι πρόσφατες τάσεις δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα και στο ηθικό εμπόριο, γεγονός που σημαίνει ότι η υιοθέτησή τους μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός εστιατορίου και να έχει απήχηση και στους οικολόγους πελάτες.
6. Οι παγκόσμιες τάσεις στα τρόφιμα εισάγουν διαφορετικούς πολιτισμούς στο τοπικό κοινό, εμπλουτίζοντας έτσι τη γευστική εμπειρία.
7. Οι τάσεις στα τρόφιμα γίνονται συχνά viral, ειδικά στην εποχή των social media. Ως εκ τούτου, η ενασχόληση με αυτές τις τάσεις μπορεί να βελτιώσει το
marketing του εστιατορίου.
Global Fusion

Το Global Fusion, ως γαστρονομική έννοια, αφορά στη συγχώνευση διαφορετικών γαστρονομικών παραδόσεων, για τη δημιουργία νέων πιάτων, που αιχμαλωτίζουν και ευχαριστούν τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα μοναδικά, υβριδικά πιάτα. Σκεφτείτε συνδυασμούς, όπως κορεάτικα τάκος και ιαπωνικές μπρουσκέτες. Αναμφίβολα, τα σύγχρονα εστιατόρια είναι πιο περιπετειώδη από ποτέ, αναζητώντας νέες γεύσεις και εμπειρίες. Συνεπώς, το Global Fusion επιτρέπει στα εστιατόρια να διαμορφώσουν ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι, προσφέροντας πρωτοτυπία γεύσεων. Επίσης, το Global Fusion παρέχει στους σεφ μια ευρεία παλέτα συστατικών, τεχνικών και γεύσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να φτιάξουν πιάτα, που ξεχωρίζουν σε μια ανταγωνιστική αγορά. Τα εστιατόρια μπορούν να ενσωματώσουν το Global Fusion σε διάφορα επίπεδα, είτε εισάγοντας ένα fusion πιάτο -ως σπέσιαλ-, είτε αφιερώνοντας ένα ολόκληρο τμήμα μενού σε αυτή τη νέα γευστική εμπειρία.
Plant-based Τρόφιμα

Η στροφή προς τρόφιμα με βάση τα φυτά συνεχίζεται, με τα εστιατόρια να καινοτομούν πέρα από τις βασικές επιλογές -όπως π.χ. τα μπιφτέκια λαχανικώνκαι να επεκτείνονται σε πιο gourmet πιάτα με βάση τα φυτά, με εναλλακτικές πρωτεΐνες, όπως το Tempeh (από σπόρους σόγιας), το seitan (από αλεύρι και νερό) και το jackfruit (εξωτικό φρούτο με μεγάλη διατροφική αξία). Καθώς εντείνεται η ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγεία, το περιβάλλον και τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στρέφεται προς τρόφιμα με βάση τα φυτά (vegans, vegetarians και όχι μόνο). Καθώς, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των φυτικών τροφίμων είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, η υιοθέτηση αυτής της τάσης δείχνει δέσμευση για βιωσιμότητα και μειώνει τον οικολογικό αντίκτυπο του εστιατορίου. Ο κόσμος της κουζίνας με βάση τα φυτά είναι πλούσιος και ποικίλος. Οι σεφ μπορούν να πειραματιστούν με μια πληθώρα συστατικών, υφών και γεύσεων, ξεπερνώντας τα όρια των παραδοσιακών γαστρονομικών τεχνικών.
Τροφές που τονώνουν τη διάθεση

Με την ψυχική υγεία να βρίσκεται στο επίκεντρο, δίνεται έμφαση σε τροφές που μπορούν να τονώσουν τη διάθεση ή να ανακουφίσουν το στρες. Καθώς οι
άνθρωποι εναρμονίζονται περισσότερο με τα ολιστικά οφέλη των τροφίμων, αυτή η τάση κερδίζει έδαφος. Το στρες επικρατεί στη σύγχρονη κοινωνία, και τα τρόφιμα -που υπόσχονται να ανακουφίσουν αυτές τις συνθήκεςφυσικά θα προσελκύσουν ένα ευρύ κοινό. Η συνεχιζόμενη επανάσταση ευεξίας δίνει έμφαση
στη διασύνδεση μεταξύ διατροφής, σωματικής υγείας και ψυχικής ευεξίας. Τα συστατικά, που τονώνουν τη διάθεση, ποικίλλουν και περιλαμβάνουν ορισμένα λιπαρά ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, μαύρη σοκολάτα, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, ακόμη και συγκεκριμένα βότανα και μπαχαρικά. Αυτή η τεράστια ποικιλία επιτρέπει στους σεφ να τα ενσωματώσουν δημιουργικά σε διάφορα πιάτα. Η προσφορά φαγητών, που τονώνουν τη διάθεση, ευθυγραμμίζει τα εστιατόρια με την ολιστική προσέγγιση, αναβαθμίζοντας την εικόνα τους, από απλά εστιατόρια, σε κέντρα ευεξίας. Η προσφορά στοιχείων μενού, που συμβάλλουν πραγματικά στην ευημερία των πελατών, μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των πελατών, καθώς είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν στα μέρη όπου αισθάνονται καλά.
Άρθρο από το τεύχος “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-cafe-bar-restaurant-magazine-no12/





