Ο espresso αποτελεί την καρδιά των περισσοτέρων ροφημάτων που είναι τα πλέον αγαπητά. Φυσικά, είναι γνωστό ότι μπορεί κανείς να προσθέσει όσες δόσεις espresso θέλει μέσα στον καφέ. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι η διαφορά μεταξύ της παραδοσιακής δόσης espresso και της ristretto δόσης.

Ristretto, λοιπόν, σημαίνει «αυστηρός» στα ιταλικά. Ωστόσο, όταν μιλάμε για καφέ αναφερόμαστε σε μια “αυστηρά” μικρή δοσολογία, που αναφέρεται μόνο στα πρώτα ml μιας πλήρους δόσης espresso που ρίχνει ο barista.

O ristretto φτιάχνεται από τον κλασικό espressi που χρησιμοποιείται για τις ολόκληρες δόσεις, αλλά με την διαφορά ότι γίνεται εκχύλιση λιγότερου ζεστού νερού. Το αποτέλεσμα είναι μια μικρότερη, πιο πλούσια και γεμάτη δόση καφέ με πιο γλυκό και έντονο άρωμα.

Η εκχύλιση είναι ο λόγος που μια ανεπαίσθητη αλλαγή στην τεχνική κάνει μια τόσο σημαντική διαφορά στη γεύση και την υφή του καφέ. Οι δόσεις ristretto περιέχουν ένα πιο γεμάτο και πιο γλυκό καφέ σε σχέση με τις ολόκληρες δόσεις espresso.

Άλλος ένας τύπος δόσης espresso είναι ο lungo, που στα ιταλικά σημαίνει μακρύς. Ο barista δημιουργεί έναν καφέ lungo ή «μεγαλύτερη δόση» καφέ αφήνοντας να περάσει περισσότερο ζεστό νερό από την μηχανή του espresso. Ο καφές lungo δεν είναι τόσο δυνατός όσο ο παραδοσιακός espresso ή ο ristretto. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος χρόνος εκχύλισης απελευθερώνει περισσότερα αρώματα και δίνει μια λιγότερο γλυκιά γεύση.

Πηγή: starbucks.blogspot.com