Στο άρθρο της  Jennifer Glockner για την ιστοσελίδα fitness και ευεξίας mindbodygreen.com διαβάσαμε 8 ενδιαφέροντες και εύκολους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αναβαθμίσετε το μενού και τις συνταγές σας και να προσφέρετε πιο υγιεινές επιλογές στους πελάτες σας. Άλλωστε είναι της μόδας.

  1. Βρείτε τους υδατάνθρακες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά

Η αντικατάσταση των κλασσικών πηγών υδατανθράκων, όπως το ψωμί, οι ζύμες και το ρύζι, με φρούτα και λαχανικά είναι μία επιλογή που, σαφώς, δίνει περισσότερες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, μπορείτε να αντικαστήσετε τα κλασσικά μακαρόνια με veggie «μακαρόνια», δηλαδή λορίδες από καρότα ή κολοκύθια, καθώς και το κλασσικό ρύζι με νιφάδες από κουνουπίδι, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακριβώς όπως το ρύζι, ως γαρνιτούρα αλλά και σε διάφορες συνταγές. Τέλος, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί ή τις πίτες και να προσφέρετε wraps σε φύλλα από μαρούλι ή λάχανο.

  1. Τα όσπρια είναι της μόδας

Γνωρίζατε ότι οι ΗΠΑ δήλωσαν το 2016 ως το Εθνικό Έτος των Οσπρίων; Ναι, πλέον τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές και άλλα όσπρια έχουν την τιμητική τους. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με αντικαρκινική δράση, χαμηλά λιπαρά και εύκολα ταιριαστή γεύση, είναι ό,τι πρέπει. Τα φασόλια και τα ρεβίθια συχνά αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας, το Hummus από ρεβίθια είναι must για τις πιο έθνικ κουζίνες, οι φακές ταιριάζουν στις σαλάτες και τα μαύρα φασόλια χρησιμοποιούνται αντί για αλεύρι σε διάφορες συνταγές, ακόμα και για γλυκά, όπως τα brownies.

  1. Χρησιμοποιήστε ολόκληρα τα φρούτα ή τα λαχανικά

Πέρα από τη γεύση, είναι και θέμα οικονομίας να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο. Οι φλούδες, οι ρίζες ακόμα και τα κοτσάνια έχουν βιταμίνες και γεύση που δε θέλετε να χάσετε. Χρησιμοποιήστε τα πολτοποιημένα σε συνταγές, για φτιάξετε ζωμούς ή να μαρινάρετε κρεατικά.

  1. Δείτε τις παλιές συνταγές με … νέο μάτι

Έχετε παρατηρήσει πώς οι σεφ πλέον προσπαθούν να βρουν νέους δημιουργικούς τρόπους για να ανανεώσουν τις παλιές κλασσικές συνταγές;  Σαλάτες με όσπρια, σπόροι και φρούτα σε σαλάτες και πιο «ψαγμένα» μυρωδικά μπορούν να δώσουν εντελώς άλλη γεύση σε ένα κλασσικό πιάτο.

  1. Χρησιμοποιήστε περισσότερα έθνικ βότανα

Πολλά καρυκεύματα και βότανα είναι γνωστά για τις ιαματικές τους δράσεις, έχουν πολύ ωραίο άρωμα και δίνουν γεύση. Σύμφωνα με την αμερικάνικη Εθνική Ένωση Εστιατορίων τα πιο δημοφιλή βότανα έρχονται από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και, φυσικά, τη Μεσόγειο.

  1. Τα πιάτα «όλα – σε – ένα » είναι food trend

Πολύχρωμα και ισορροπημένα διατροφικά, τα πιάτα που περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, λίγα λιπαρά και ιχνοστοιχεία είναι παντού. Σούπες, πρωινά με γιαούρτι, βρώμη και φρούτα, αλλά και πολλά πιάτα με κινόα και λαχανικά είναι ακριβώς αυτό και μπορείτε να τα εντάξετε εύκολα στα μενού σας, τόσο ως ορεκτικό όσο και ως κυρίως πιάτο.

  1. Η υγιεινή διατροφή στο σπίτι έχει πέραση

Πέραση και οφέλη! Πολλοί πλέον επιλέγουν να μαγιρεύουν οι ίδιοι θρεπτικά γεύματα στο σπίτι τους, ενημερώνονται για συνταγές και διατροφικές συμβουλές και μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά τα υλικά τους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς, ωστόσο, είναι να προσφέρετε και τη δυνατότητα πακέτου για το σπίτι, έτσι ώστε όταν δεν θα υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, να μπορεί κάποιος να επιλέξει να πάρει από εσάς ένα υγιεινό γεύμα για το σπίτι.

  1. Αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης στις συνταγές σας

Οι νέοι διατροφικοί κανόνες είναι κάθετοι και μόνο το 10% της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων θα πρέπει να προέρχεται από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικά προϊόντα, όπως στέβια, ταχίνι ή τις γλυκαντικές ουσίες που έχουν τα ίδια τα φρούτα και δώστε μία ελαφριά γλυκύτητα στις συνταγές σας.