Το CABARE συμβουλεύει…

Πώς να περιορίσεις το κόστος τροφίμων του εστιατορίου σου

Η μείωση των εξόδων σε τρόφιμα δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση και η λάθος διαχείρισή τους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια εσόδων για το εστιατόριό σας. Με ποιους, όμως, τρόπους μπορείτε να μειώσετε το κόστος των τροφίμων χωρίς να κατεβάσετε την ποιότητα;

1) Διπλός έλεγχος σε κάθε παραγγελία

Ακόμη και εάν εμπιστεύεστε απόλυτα τους προμηθευτές σας και δεν έχετε κανένα παράπονο από τη μέχρι τώρα συνεργασία σας, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε πάντα τις ποσότητες των τροφίμων που έχετε παραγγείλει, καθώς και τις τιμές τους, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις, όταν έρθει η ώρα της πληρωμής.

2) Σωστή κοστολόγηση των πιάτων

Είναι αρκετά σημαντικό να εξετάσετε αναλυτικά κάθε πιάτο σας, πριν καταλήξετε στην κοστολόγηση των πιάτων στο μενού. Όλα τα πιάτα θα πρέπει να έχουν λογικές για τη αγορά τιμές, οι οποίες θα είναι ανάλογες με το κόστος των υλικών τους. Η αύξηση, βέβαια, στο κόστος των υλικών ενός πιάτου δεν σημαίνει και απαραίτητα αύξηση στο μενού, καθώς μπορείτε να επιλέξετε διάφορες εναλλακτικές, όπως μείωση της ποσότητας ή προσθήκη άλλων υλικών.

3) Ακριβής καταγραφή των τροφίμων

Κάθε τρόφιμο, που μπαίνει στην αποθήκη σας, πρέπει να καταγράφεται. Εάν έχετε πάντα υπόψη σας τις ποσότητες τροφίμων, που βρίσκονται στη διάθεσή σας, καθώς και τις ημερομηνίες λήξης τους, γλιτώνετε από περιττές παραγγελίες τροφίμων, ενώ βάζετε σε προτεραιότητα τρόφιμα, που λήγουν πιο σύντομα, και συνεπώς δεν θα χρειαστεί αργότερα να πετάξετε τρόφιμα γιατί έχουν λήξει.

Λέξη κλειδί, λοιπόν, για τη μείωση του κόστους των τροφίμων είναι ο έλεγχος. Όταν ελέγχετε διεξοδικά όλα τα στάδια, που αφορούν στα τρόφιμα, -από την αγορά τους, μέχρι το σερβίρισμά τους στους πελάτες σας, εξασφαλίζετε ότι δεν θα προκύψουν περιττά έξοδα.