της Μάγδας Λιβέρη, ΕΘΝΟΣ.gr*

To Zonar’s, ένα καφέ-ορόσημο για την πρωτεύουσα, αποτελούσε για δεκαετίες το αγαπημένο στέκι της πολιτικής και της καλλιτεχνικής ελίτ της Αθήνας, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής.

ZONARS

Εκεί ο Σπύρος Μελάς έγραφε τα χρονογραφήματά του για τον τορπιλισμό της «Ελλης», εκεί συναντούσες τον Τσαρούχη να σχεδιάζει σε πρόχειρο χαρτί, εκεί σύχναζαν ο Ελύτης, ο Γκάτσος, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Χατζιδάκις, η Μελίνα, ο Μυράτ, ο Βολανάκης, ο Καμπανέλλης, ο Ζολώτας και τόσοι άλλοι. Ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς το χαρακτήριζε ως «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης…».

Το θρυλικό καφέ-ζαχαροπλαστείο, που στεγάζεται στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (το οποίο θεμελιώθηκε το 1938), εγκαινιάστηκε το 1940 και μετά τον θάνατο του δημιουργού του Καρόλου Ζωναρά, το 1968, έχασε την αίγλη του.

ZONARS-

Νέα Εποχή για το ιστορικό στέκι της Αθήνας

Σήμερα, 75 χρόνια μετά, δύο αδέλφια, ο Χρύσανθος και ο Σπύρος Πανάς, φιλοδοξούν να αναβιώσουν τη δόξα της παλιάς εποχής. Ηδη από τον Ιούνιο μια ομάδα ανθρώπων εργάζεται εντατικά πάνω στο πρότζεκτ της ανακαίνισης του Zonar’s που θα κοστίσει σχεδόν 2 εκατ. ευρώ!

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: ethnos.gr