Παγκοσμίως παρατηρείται μία στροφή προς την υγιεινή διατροφή και τις τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, ενώ παρατηρείται η προτίμηση (και όχι μόνο από τους χορτοφάγους) σε πιάτα χωρίς κρέας.  Σύμφωνα με το συμβουλευτικό γραφείο εστιατορίων της Νέας Υόρκης, Baum+Whiteman, το 2016 θα φέρει 3 νέες τάσεις στη γαστρονομία άκρως χορτοφαγικές.

 Vegetables
1) Τα λαχανικά είναι το νέο κρέας

Οι σαλάτες και τα smoothies, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχουν γίνει το νέο trend και φυσικά τα εστιατόρια δεν μπορούσαν να μην ακολουθήσουν. Όλο και περισσότερα εστιατόρια εξοπλίζουν το μενού τους με εποχιακά και φρέσκα λαχανικά, ενώ οι Σεφ με τη σειρά τους δημιουργούν εκπληκτικά πιάτα με λαχανικά καπνιστά, τουρσί ή πουρέ, που ανεβάζουν επίπεδο τη χορτοφαγική κουζίνα.

 

 

Food Trends
2) Μετά τα smoothies…ήρθαν και τα μπολ!

Το νέο hip πιάτο είναι το Açaí bowl. Φρούτα, γαλακτοκομικά και toppings (ξηροί καρποί, νυφάδες καρύδας και σιρόπι) μέσα σε ένα μπολ, αποτελούν το ιδανικό πρωινό. Το Açaí bowl προέρχεται από τη Βραζιλία και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ωμέγα 3, 6 και 9 λιπαρά. Πρόκειται για μία εξαιρετικά νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική λύση στο γάλα με δημητριακά.

 

 

3) Τα μακαρόνια είναι είδος υπό εξαφάνιση

Και όμως! Οι πωλήσεις ζυμαρικών στην Ευρώπη παρουσίασαν μείωση 13%, ενώ αυξάνεται η ζήτηση σε πιο θρεπτικές εναλλακτικές, όπως το κινόα, τα ρεβίθια, οι φακές και το κριθάρι. Σε αυτήν την τάση ανταποκρίθηκαν θετικά οι Σεφ, οι οποίοι εισήγαγαν τα “πράσινα μακαρόνια”, δηλαδή σπαγγέτι από λαχανικά. Λαχανικά, όπως σπανάκι, ντομάτες, καρότα, κολοκυθάκια και παντζάρια, με τη χρήση ειδικών εργαλείων, μετατρέπονται σε μακαρόνια, νόστιμα και θρεπτικά, που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς τύψεις.

Μπορείτε να δείτε Εδώ ολόκληρη της έρευνα