Το ροζ φαίνεται να χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά, αφού μετά από τα όμορφα muffins, που είχαν κυρίως αυτό το χρώμα, έρχεται και το ροζ μαρούλι, για να αλλάξει δια παντός και την εικόνα για τα λαχανικά.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα Radicchio del Veneto, ή, πλέον, το La Rosa del Veneto, και είναι ένα ραντίτσιο που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή Veneto της Ιταλίας, κατά παράδοση, και τελευταία παράγεται και στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Και η μεγάλη απορία είναι η εξής: Πώς γίνεται να έχει αυτό το χρώμα; Ο τρόπος είναι απλός, και κατά πάσα πιθανότητα, απόλυτα φυσικός. Οι αγρότες, με λίγα λόγια, φροντίζουν τα φυτά όσο μεγαλώνουν, να βρίσκονται πάντα κάτω από σκιά, ώστε το φως του ήλιου να μην μπορεί να φτάσει στο φυτό και κατ’ επέκταση να διατηρεί το αρχικό και αχνό ροζ χρώμα.

Τα μακαρόν, το παγωτό, η  σοκολάτα σε αυτό το χρώμα είναι σίγουρα αξιολάτρευτα, αλλά ίσως και ανθυγιεινά. Γιατί λοιπόν να μπορεί κανείς να φάει μια αξιολάτρευτη ροζ σαλάτα, χωρίς ενοχές, αλλά και χωρίς το κλασικό πράσινο χρώμα; Ίσως, λοιπόν, αυτό το μαρούλι να είναι μια λύση για όλους εκείνους, που δεν αντέχουν τις πράσινες σαλάτες, αλλά θέλουν μια νέα εικόνα για οφθαλμόλουτρο.

Όσο για την γεύση του, το ροζ μαρούλι είναι ελαφρώς πικρό, αλλά και γλυκό ταυτόχρονα, η υφή του μοιάζει πολύ με το γαλλικό μαρούλι, και ταιριάζει απόλυτα με τη ρικότα και το ξίδι από κόκκινο κρασί.