Τελευταία, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στις γαστρονομικές τάσεις πολλά ιδιόρρυθμα υλικά, και αυτό που κυριολεκτικά μπορεί να κλέψει την παράσταση είναι το σπέρμα ψαριού.

Σαν νέο food trend αναδεικνύεται το σπέρμα ψαριού, ή αλλιώς shirako, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μια Ιαπωνική λιχουδιά που μοιάζει σε νοοτροπία με αυτή του sushi. Το shirako αποτελείται από σπέρμα διαφορετικού είδους ψαριού ανάλογα με την εποχή που κάθε ένα από αυτά “ζευγαρώνει”.

Μάλιστα το σπέρμα ψαριού μπορεί να σερβιριστεί με δύο τρόπους, ωμό με κομμάτια από φύκι σε μια Tangy ponzu σάλτσα, ή μαγειρεμένο με αποτέλεσμανα είναι κρεμώδες και να σερβίρεται σε μπολ.

Οι Ιάπωνες τρελαίνονται για αυτήν την λιχουδιά, ενώ οι Αμερικανοί σιγά σιγά φαίνεται να το απολαμβάνουν όλο και περισσότεροι.

Επιπλέον, το όνομα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και ειρωνικό, αφού το shirako σημαίνει στην πραγματικότητα “άσπρο παιδάκι”, πολύ λογικό όταν μιλάμε για σπέρμα, ακόμα κι αν πρόκειται για σπέρμα ψαριού.

Σε καμία περίπτωση, όταν σερβίρεται μαγειρεμένο, δεν μπορεί κανείς να απολαύσει αυτή τη λιχουδιά με τα κλασικά chopsticks, αφού η υφή του μοιάζει με αυτή του ωμού αυγού ωστόσο σερβίρεται σε μικρές ποσότητες ώστε να καταποθεί απευθείας από το μπολάκι σε μια μπουκιά.