Με το τέλος του 2018 να πλησιάζει γρήγορα, ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα restaurant trends που θα κυριαρχήσουν στον κλάδο των εστιατορίων κατά το επόμενο έτος. Επομένως, οι ειδικοί παίρνουν χαρτί και μολύβι και σημειώνουν τι πρέπει να προσέξουμε το 2019, και τι πρόκειται να βρεθεί στο προσκήνιο. 

trends

Το 2018  υπήρξε μια παγκόσμια μάχη σε εξέλιξη, στοχεύοντας στη γλουτένη, τη επεξεργασμένη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτή η τάση παραμένει σε εξέλιξη, υποστηριζόμενη από δύο νέες, βασικές φράσεις, οι οποίες είναι η «καθαρή διατροφή» και η «περιβαλλοντική βιωσιμότητα». Ωστόσο, μερικές προβλέψεις απέτυχαν επίσης να περάσουν τη δοκιμασία του χρόνου, όπως η τάση για ενεργό άνθρακα, που χρησιμοποιήθηκε για τα κρουασάν και τους καφέδες μας, τα μπλε κοκτέιλ και το κρασί.

Καθαρή διατροφή
Ο οδηγός υγιεινής διατροφής έχει προκαλέσει αναπόφευκτα μια ολόκληρη σειρά αλλαγών σε ολόκληρο το τοπίο των τροφίμων με θέμα το τι είναι καλό για εμάς. Το «καθαρό φαγητό» είναι η πιο προσδοκώμενη τάση για το επόμενο έτος, υποστηριζόμενη από διάσημους σεφ, όπως ο Jamie Oliver του Ηνωμένου Βασιλείου, που υποστηρίζουν την έννοια, η οποία προϋποθέτει την τήρηση ενός συνδυασμού κριτηρίων κατά την προετοιμασία ενός πιάτου. Όπως αναμενόταν, τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα συστατικά είναι μερικά από τα κατακριτέα στοιχεία, ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά, η μη επεξεργασμένη ζάχαρη και το φυτικό γάλα είναι από τα συστατικά που δίνουν το πράσινο φως. Στη συνέχεια, τα πιάτα προετοιμάζονται χρησιμοποιώντας υγιείς τεχνικές μαγειρέματος.

“Free from”
Η τάση «free from» έχει βρει τη θέση της, χάρη, ιδιαίτερα, στην άνοδο της τάσης “χωρίς γλουτένη”. Η δημοτικότητά της θα συνεχίσει να αυξάνεται με τη συνεχώς αυξανόμενη συνειδητοποίηση των αλλεργιών και των δυσανεξιών. Μια κίνηση μεταξύ ορισμένων καταναλωτών για τη δραστική μείωση της πρόσληψης γλουτένης, αντί να το παραλείψει εντελώς, οδηγεί σε πωλήσεις άλλων ψωμιών και ζύμης, που είναι πιο εύπεπτες από τις κανονικές ποικιλίες, χάρη στη μεγαλύτερη και διαφορετική διαδικασία ζύμωσης . Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένουν, επίσης, υπό έλεγχο, με αυξανόμενο αριθμό μελετών που αποκαλύπτουν τα οφέλη από τη μη γαλακτοκομική παραγωγή και δείχνουν ότι οι ενήλικες δεν χρειάζονται τη λακτόζη. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι γενετικά ανίκανο να αφομοιώσει πλήρως το γάλα. Η χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει στην πρόληψη των πεπτικών διαταραχών και στην ενθάρρυνση της καθαρότητας του δέρματος. Ο τελικός αρνητικός για την υγεία παράγοντας είναι η επεξεργασμένη ζάχαρη, η οποία έχει συνδεθεί με τις καρδιακές παθήσεις, την παχυσαρκία και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, όταν καταναλώνεται καθημερινά.

Οργανικά συστατικά
Σταδιακά αποχαιρετάμε τα φυτοφάρμακα, τα συνθετικά λιπάσματα, τα αντιβιοτικά και τις αυξητικές ορμόνες. Ενώ τα οργανικά συστατικά υπήρχαν, εδώ και αρκετό καιρό, το απαγορευτικό κόστος τους ήταν συχνά αποτρεπτικό για πολλούς καταναλωτές. Ευτυχώς, μια παγκόσμια, ανερχόμενη αγορά τελικά καθιστά την παραγωγή πιο προσιτή, αν και τα εστιατόρια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η ανεπαρκής προσφορά.

Plant based
Η τάση του veganism είναι τώρα σε πλήρη εξέλιξη και εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και σε σημείο εξεύρεσης μιας θέσης στις μεγάλες αλυσίδες fast-food, όπως η McDonald’s, οι οποίες τώρα προσφέρουν ένα vegan burger κλπ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις τάσεις, οι πελάτες μπορούν να αναμένουν ότι θα μπορούν να ζητήσουν γιαούρτι, γάλα, ακόμη και τυρί με εναλλακτικές μεθόδους παρασκευής από το γαλακτοκομείο, όπως το αμύγδαλο και ίσως και το γάλα καρύδας. Οι φυτικές τροφές έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα να αφήνουν ένα πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο είναι επί του παρόντος ένα καυτό παγκόσμιο θέμα.

Μεσογειακά συστατικά
Η μεσογειακή κουζίνα είναι αναμφισβήτητα μια τρέχουσα ισχυρή τάση, που υποστηρίζεται από μια πιστή βάση ανθρώπων που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως. Αποδεδειγμένη πως είναι μια από τις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο, αυτός ο τρόπος κατανάλωσης και διατροφής καθοδηγεί τις αγορες και τα γεύματα σε περισσότερο εναλλακτικά και μεσογειακά προϊόντα.

Ο παραδοσιακός τρόπος
Η παραδοσιακή κουζίνα είναι μια φράση στα χείλη του κάθε σεφ, κάθε στιγμή. Για όσους εξακολουθούν να είναι σίγουροι για το τι συνεπάγεται, η έννοια αυτή καθιστά τη φροντίδα, την τεχνογνωσία και την ποιότητα των συστατικών μια βασική προτεραιότητα, παρόμοια με την προσέγγιση που υιοθετεί ένας τεχνίτης που εργάζεται με ένα ξύλινο ντουλάπι ή ένα κόσμημα. Η τάση προέρχεται από την αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές για να μάθουν περισσότερα για την προέλευση των τροφίμων τους και την επιθυμία τους να καταναλώνουν φρέσκα, τοπικά συστατικά.