Το φαγητό είναι, αδιαμφισβήτα, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή του ανθρώπου, αλλά τι γίνεται όταν έχει επικίνδυνα αποτελέσματα για αυτήν;

Φρούτα, θαλασσινά, εξωτικές λιχουδιές, κρέας κλπ. είναι μερικά από τα πιο επικίνδυνα φαγητά σε όλον τον κόσμο. Τα παρακάτω, λοιπόν, τρόφιμα μετρούν θύματα, αφού με την πρώτη δοκιμή – σε συνδυασμό με μια ανεπαρκή διαδικασία επεξεργασίας – καταλήγουν συνήθως σε θάνατο.

Ackee: το φρούτο αυτό, ευδοκιμεί στη Δυτική Αφρική και είναι περισσότερο συνδεδεμένο με την Τζαμάικα, μπορεί να προκαλέσει εμετό, εάν φαγωθεί πριν ωριμάσει εντελώς. Η αιτία βρίσκεται σε μια τοξίνη που ονομάζεται υπογλυκίνη, ενώ είναι εντελώς ακίνδυνο όταν έχει ωριμάσει και έχει ανοίξει ο καρπός από μόνος του.

 

Ωμά κάσιους: τα ωμά κάσιους, κατευθείαν από το δέντρο, περιέχουν την ουσία urushiol, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία σε μεγάλες ποσότητες. Οι σακούλες με τα “ωμά κάσιους” στα καταστήματα είναι ακίνδυνες, προφανώς, αφού έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για να αφαιρεθεί η επικίνδυνη χημική ουσία.

 

Cassava (Μανιόκα): Αυτή η ρίζα χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, αφού όμως πρώτα έχει μαγειρευτεί πολύ καλά. Η ακατέργαστη μανιόκα απελευθερώνει το ένζυμο linamarase, που μοιάζει με το κυάνιο και έχει παρόμοια αποτελέσματα.

 

Hakarl: πρόκειται για καπνιστό καρχαρία από την Γροιλανδία, ο οποίος δεν διαθέτει ουροποιητικό σύστημα, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως οι τοξικές ουσίες αποθηκεύονται στο κρέας. Χρειάζεται, λοιπόν, μια διαδικασία ωρίμανσης 6 μηνών για να καταστεί βρώσιμος.

 

Fugu: είναι ίσως το πιο γνωστό έδεσμα σε αυτή τη λίστα. Μπορεί να μαγειρευτεί μόνο από ειδικά εκπαιδευμένος σεφ καθώς τα εσωτερικά του όργανα περιέχουν συμπυκνωμένες ποσότητες μιας παραλυτικής ένωσης που ονομάζεται τετροδοτοξίνη. Αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο σε περίπτωση κατάποσης, αφού είναι 1.200 φορές πιο τοξική από το κυάνιο.